Mijo Creative Commons License 2005.10.23 0 0 410

 

Jómagam, rendszeres halászléfőzőként szinte kizárólag a Patocskai Csaba halkereskedéséből merek pontyot vásárolni. (A Bara-lakóteleppel átellenben, a Szabadság út-Vám utca sarkától a második ház).

Mert olyan helyről kapja! És ennek a helynek, a beszállítónak mintegy védjegyszerűen szerepelnek a pontos adatai az üzlet falán látható táblán. Ez egy Tisza környéki nagy múltú haltenyészet, és már a Csaba elődjének, a Bukovácz Antinak is ők voltak az áruellátói hosszú éveken át. Tiszta vízű szikes tórendszerből, szakszerűen tenyésztett állományból jut tőlük ide a hal.

Nem olcsó, mégsem veszem mástól, illetve, ha a szükség úgy hozza, még a Szabó féle halkereskedésből is bizalommal merek vásárolni, csak ők sajnos a Határ utcában találhatók, ahol igencsak lélekrázón makadámos még mindig az útburkolat.

Megismétlem, ez szinte kizárólag a tükörpontyra vonatkozik, más fajta halakat lényegében bármelyik egyéb kereskedésben is megvenném. Ponty tekintetében pedig a többieket hadd ne minősítsem.

 

Volt módom már nem egyszer látni és fogyasztani eredeti cseh és szlovák pontyokból is, de azok valahogy sosem tudták megnyerni a tetszésemet. Mifelénk Baján, leginkább a pikkely nélküli ponty dívik, ezeknél meg döntő hányadában a pikkelyes jellemző.

Velük ellentétben viszont, tükörpontyban kizárólagosan a legcsodálatosabb számomra a Zombor környéki haltenyészetek állománya!

 

Tízegypár évvel ezelőtt Karlsruhe környékén találkoztam egy olyan halkereskedővel, ki gyönyörű, kristálytiszta forrásvízzel táplált természetes medencékben tárolta átmenetileg a mintegy 7-8 halféleségét, ki úgy ismerte Európa pontylelő helyeit, mint a tenyerét. Ez az ember, elmondása szerint Zomborból hordta Németországba a pontyot, és nem ám, valamelyik embere révén, hanem saját maga által vezetve azt a szállítójárművet, mely halak közúti szállítására alkalmas. Ez egy olyan magasfokú figyelmet, törődést igénylő sziszifuszi munka, amit önmagán kívül senki másra nem mert rábízni ahhoz, hogy a szállításra, mozgatásra rendkívül kényes ponty garantáltan épségben kerüljön célhelyére.

Először azt hittem, egy Jugoszláv származású emigráns ez a férfi, de kiderült, szó sincs erről, tősgyökeres németről van szó, csak éppen Jugó-Bácskában talált rá a legkiválóbb minőségre.

 

 

Előzmény: Mijo (409)