Kobzar Creative Commons License 2005.10.21 0 0 221
Amerika lefelé tart a lejtőn uraik felelőtlen cowboy-politizálása miatt.
Reméljük sikerül megfordítaniuk a folyamatot.
In democrats we trust.

A "Cheney-Rumsfeld klikk" kezében az amerikai külpolitika
- állítja Powell volt kabinetfőnöke
http://www.nol.hu/cikk/381507/

A lap internetes kiadásának pénteki beszámolója szerint Lawrence Wilkerson a New America Foundation politikai kutatóintézetben tartott minapi előadásában a legfőbb gondnak azt nevezte, hogy túl sok hatalom összpontosult túl kevés ember kezében, akik sötétben tartották a kormányzati bürokrácia többi részét. Szavai szerint a külpolitika fő kérdéseit a "Cheney-Rumsfeld klikk" sajátította ki, döntéseiket titokban hozták, és ennek az árát fizeti ma is az Egyesült Államok.

Wilkerson 2002-től 2005 januárjáig, Powell távozásáig töltötte be a külügyminiszter kabinetvezetői posztját. Szavai szerint az Egyesült Államok valósággal kereste a katasztrófát Irakban, Észak-Koreában és Iránban.
Condoleezza Rice mostani külügyminiszter nemzetbiztonsági főtanácsadóként Wilkerson szerint csak tetézte a gondot, mivel mindig az elnök mellé állt, hogy bensőséges viszonyukat még szorosabbra fonja, ahelyett, hogy gondoskodott volna róla, hogy az elnök a kormány minden tagjától a leghitelesebb értesüléseket kapja.

George Bush amerikai elnökről úgy vélte, hogy járatlan a nemzetközi kapcsolatokban, de nem is nagyon érdeklik őt. A külföldi vezetőkkel úgy bánik, mint egy cowboy, és az ország ma sebezhetőbb, mint korábban volt. Ha valami igazán súlyos, komoly dolog történne, nukleáris fegyver robbanna egy nagy amerikai városban, vagy országos járvány ütné fel a fejét, olyannyira kiütközne a kormány tehetetlensége, hogy az országot a függetlenségi nyilatkozat korába vetné vissza - fogalmazott Wilkerson nyugalmazott ezredes, aki korábban a tengerészgyalogos főiskola igazgatója volt. Powell alatt 16 éven át szolgált, először a Pentagonban, majd a külügyminisztériumban.

Megítélése szerint a hadsereg annyira túlterhelt az iraki háború következtében, hogy kezdi elveszteni tisztjeit és jobb katonáit. Wilkerson bírálta a foglyokkal Irakban és másutt elkövetett, a Bagdad melletti Abu Ghraib börtönről elhíresült visszaéléseket, amelyek azért történhettek meg, mivel az elnök és más vezetők által teremtett légkörben a katonák úgy gondolták, hogy megengedhető az, amit tesznek. A nyugalmazott ezredes hangsúlyozta, hogy Powell nem örül annak, amit ő kibeszél, mivel - és ez az, amit csodál benne - a leglojálisabb katona, akit csak ismert."