pl1 Creative Commons License 2005.07.24 0 0 95
Sziasztok!

Pince építésen gondolkozunk. Van egy kb. 600 nöles telek Vác határában, nagyon homokos a talaj, szinte csak szőlők és gyümölcsösök vannak a környéken. Ez a telek és a körülötte lévők sincsenek gondozva évek óta, kárpótlási jegyért megvették nyugdíjasok, hogy visszakapják a földjüket, amit anno elvettek, de nem is akarták művelni, hogy ne büntessék meg őket, otthagyták a száraz szőlőt, ha valami terem rajta, a környékbeliek összeszedik mohabornak.

Jött az ötlet, hogyha ezt úgyis meg lehet olcsón szerezni, és a környéken nincs gyümölcsraktár, és pince építéséhez nem kell építési engedély, akkor csináljunk egy nagy tárolót, ahova nyáron a termést le lehet vinni, és így könnyebben el tudják adni, nincsenek kiszolgáltatva a felvásárlóknak.

Szkeptikus vagyok a homokos talaj miatt, gondolom, nem lesz olcso mulatság a falazás és az alapozás, valamint nem tudom, hogymi lesz a talajvízzel. Azt állítják, hogy az nincs, száraz a környék, de szerintem a homok miatt bármikor bármilyen magasra feljöhet. A pincének meg ugye, legalább 3 méter mélyre le kell mennie, hogy autóval le lehessen menni.

Azután ott a szellőzés kérdése is, azt hogyan kell megoldani, mert villanyáram az tiz kilométerre van legközelebb. Bevezettetni meg kicsit drága lenne.

Nem találok semmilyen szakkönyvet pince építésére, pedig sokan mondják, hogy anno a jégvermeket építőknek milyen nagy becsülete volt. Most is hétpecsétes titok a módszer, a kivitelezés?