Lappantyú Creative Commons License 2005.07.04 0 0 60

sziasztok, a hétvégén én is elolvastam a könyvet és ha megengeditek, megosztom véletek a szigorúan szubjektív meglátásaimat, hátha valakinek hasznára lesz.  Hozzáteszem, hogy A 2. Norbi titok című könyvet olvastam, szóval lehet, hogy az 1., az valami egész más, teljesen tudományos mű, ami csupa különlegességet tartalmaz, nemtom. :-))

 

  1. A könyv öt százaléka foglalkozik az update, mint életvitel konkrét leírásával, tíz százaléka híres és kevésbé híres embereket interjúvol és nyolcvanöt százaléka Norbigyerek konyhaasztal-filozófiáját tartalmazza. Utóbbit, ha egy blogban olvasnám, még a kedvencekbe is beraknám (bár némelykor megbotránkoznék vagy megmosolyognám a demagógiát). Norbi egy kedves proligyerek, ki elgondolkodik a világ folyásán és vannak is jó gondolatai, de azért ezek a gondolatok messze nem érnek meg háromezer forintot. (Ez mindamellett egyéni szociális problémám, hiszen senki nem állt a hátam mögött láncos ostorral, hogy vegyem meg a könyvet.)

  2. A Norbi módszer nagyon jó módszer. Ha mostantól arrafelé tartana a világ, amerre Norbi az update-tel terelné, az egy nagyon jó világ lenne.

  3. Az update-nek nagyon minimális olyan része van, ami eltér az általános: élj egészségesen! szabályoktól. Azt hiszem, ha ezt a minimális részt nem tartanák be, attól még nyugodtan lefogynának a túlsúlyosok. Igaz, ez esetben az update, mint rendszer megsemmisül, szóval hadd maradjon, kapaszkodónak.

  4. Egyáltalán nem igaz az a hangzatos reklámmondat, hogy az update esetén bármit lehet enni, csak nem mindegy, hogy mikor. A nagyon hízlalós, nagyon egészségtelen ételeket el kell kerülni. A hagyományos ételek receptjét szinte egészen át kell alakítani.

  5. A Norbi update három csapat embernek való: azoknak, kik egészségesen szeretnének élni, azoknak, kik tetemes túlsúlyuktól akarnak megszabadulni és azoknak, kik az ún. alapsúlyukat akarják megtartani (és nem alámenni annak). Akinek néhány kiló feleslege van, az az update-tel nem fogja lefogyni, illetve csak akkor, ha azt nagyon-nagyon alaposan megszigorítja (mi is már nem update, hanem sima diéta). A nagyon nagy túlsúllyal küzdő emberek viszont szépen fogynak majd, hiszen náluk gyökeresen átalakulnak a túlsúlyhoz vezető rossz étkezési szokások. De ők sem lesznek majd nagyon vékonyak.

  6. Az update lényege: tartózkodjunk a finomított liszttől, a répacukortól és a rossz zsíroktól; együnk mértékletesen: gyakran, de keveset; fogyasszunk bőven zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket és teljesen tartózkodjunk az adalékanyagoktól. Ha mégis megkívánjuk az egészségteleneket, azt inkább délelőtt együk (részint, mert akkor egy egész nap áll rendelkezésre a ledolgozáshoz, részint mert akkor nyilván nem eszünk nagyon sokat). A jó minőségű, de szénhidrátdús ételeket ebédre együk. Uzsonnára és vacsorára széndhidrátot ne együnk. És persze mozogjunk, mert az is fontos.

  7. Az update két nagyon negatív pontja: édesítőt ajánl (azzal magyarázza, hogy még ez is jobb, mint a finomított cukor - de akkor miért egyáltalán? lehetne helyette méz vagy barnacukor vagy fruktóz vagy semmi) és valami kiröhögése van a bioélelmiszerek ellen, ami ezen egészségességi teóriába számomra teljesen beilleszthetetlen.

  8. A boltokban kapható Norbi logós élelmiszerek nem sokban különböznek a többitől, legalábbis ami az összetevőket illetti. Talán, hogy édesítőt tartalmaznak... Ha valóban igaz lenne, hogy odafigyelnek, hogy sok-sok valós alapanyag legyen bennük, kevés adalékanyag, etc., akkor jó lenne. De valamiért azt gyanítom, hogy ez is csak egy cimke.

Én azt hiszem, hogy az update, az Atkins életmód és a testkontroll mind jó módszerek. Azoknak az embereknek, kik csúnyán elhíztak és már az egészségük forog kockán. És azoknak is, kik vannak olyan felelősségvállalók és következetesek, hogy a családjuknak egészséges ételeket akarnak adni. Én azt hiszem, hogy a teljes étkezést átalakítani, jó minőségű, adalékanyag-mentes, ellenőrzött gazdaságokból való ételeket enni és mozogni, az egy nagyon jó életprogram. Szóval a Norbi módszer jó. De ne vegyétek meg a könyvet, mert azt, ami benne van, amúgy is tudjátok. :-)