ncsk Creative Commons License 2005.06.18 0 0 34

"vajon nem elgondolkodtató-e, hogy állítólag felröppent a hír, miszerint 2006-ban elkövetkezik a világvége.
mivel a CNN és a BBC hallgat, valószínű, hogy így lesz."

 

Hmm... úgy emlékszem világvégébe még nem halt meg senki, igy ebben a témában asszem nem inditok topikot :-)

"elgondolkodni bármin lehet! csak vigyázz, mit sugallsz a kérdésfeltevéssel!
és ha már kérdeztél, én is kérdeznék valamit: te mit gondolsz a "hír"-ről?"

 

Majd vigyázok :-)

Nem konkrétan a hirről vannak gondolataim, hanem cuzámmen a sugárzásveszélyről. Azt hiszem nem vagyok ebben paranoiás, nincsenek félelmeim, nem is álmodom rosszat ezzel kapcsolatban. A lehetőségek érdekelnek, pl. egy katasztrófa esetén mi lenne a reakció bagatelizálás, vagy hiteles tények? Én senkinek a nevében nem merném kijelenteni, hogy mindent tudunk a radioaktiv sugárzás élettani hatásáról, mindenféle határozott szentirásként elfogadott kijelentést bizonyos fenntartással fogadok. Nem vagyunk még elég tapasztaltak a témában, hogy teljesen megnyugtató válaszokat kapjunk. Mint már emlitettem vhol lejebb, nem értek egyet a sugárzás határérték alatti megnyugtató magyarázatával, mivel pontosan lehet tudni, hogy magasabb sugárzás - még ha jelentősen a kritikus alatt van is - arányosan magasabb számú sejtmutációt okoz. Ezek a mutációk mindennaposak a szervezetünkben és egyénfüggő, hogy kinek mennyire tudja ezt kezelni a szervezete. A határértékeket nem kifejezetten tapasztalati úton hozták létre, kisérletekkel bizonyitották és egy becsült érték csak. Ennek tükrében ellentmondanék mindenkinek, aki ezt egy egyszer a szervezetbe jutó méreganyagként kezeli és nem veszi figyelembe a sokrétűséget. Bizonyos izotópok felezési ideje nem évtizedekben, hanem évszázadokban mérhető, ami azt jelenti, hogy egy porszem is okozhat (statisztikailag) végzetes károkat egy szervezeten belül.

 

Másrészrők egy ilyen jellegű hiresztelés megjelenése azt jelenti, hogy látensen ez egy komoly félelme az embereknek és ez volt az, ami az elsőre beugrott, mikor az üzenetet olvastam. Maga a "hir" és a kiváltott reakciók jelzésértékűek. Az emberek többségében félelem van ezzel kapcsolatban, ami teljesen érthető.

"egyébként a minap volt talán éppen a hírhedt Fókuszban, hogy a szarkofág szivárog, DE szándékosan szivárog, hiszen a hő miatt nem lehet hermetikusan lezárni, azonban ez nem okoz olyan problémát, amivel ennyit kelljen foglalkozni. a magyar szakemberek folyamatosan kapnak tájékoztatást az ukrán kollégáktól (ez is a műsorban volt), de gondolom ezzel minden európai ország így van."

 

Szerinted ez természetes?? Szeretem mikor kijelentik határozottan, hogy valami nem okoz problémát... Gondolom azért nem Csernobil környékére mész te sem nyaralni.

de ha már sugárzás, akkor többet kellene foglalkozni az alattomos radonnal, ami különböző rákos megbetegedéseket okozhat a rosszul szellőztetett helyiségekben.

 

Ha szerinted ebben van fontossági sorrend... hát nem tudom. Mindennel kell foglalkozni. Javaslom számodra akkor a topikinditást "az alattomos radon" cimmel.

Előzmény: msmks (28)