justic Creative Commons License 2005.05.29 0 0 249
Az antennát két irányba kell precízen beállítani:

1. Astra > dél (0 fok)
2. ~ 40-45 fok, a vízszinteshez képest.

Mindkét állítás 1-2 fok hibát tolerál csak.
Emellett nem lehet az antena és a műhold között sem ház, fa, sem üveg stb., különben nics vétel. A 10 Ghz úgy terjed és csillapodik mint a fény. Ha ház áll az antenna előtt, a műhold irányába, az antennából húzott 40 fokos képzeletbeli egyenesnek akadály nélkül át kell jutni felette (vagy a lomb felett), ez könnyen ellenőrízhető szabad szemmel meg egy seprűnyéllel és egy szögmérővel is.
Ha ez ne áll fenn, akkor csak a tetőre telepített antenna segít:-((. (Ha az utca délre néz akkor akár a magasföldszint is lehet jó).

Az offset antennáknál általában a (2) az jelenti, hogy a parabolaa függőlegeshez képest néhány fokkal hátra dől. Lehet, a tartóján van hozzá való fokmérő.

3. Be kell állítani a beltéri menüjéből a megfelelő frekvencia tartományokat, polarizáció kezelést, mely műhold specifikus is. Rossz beállításnál megint nem lesz vétel...

Ha mindezek rendben vannak, kézzel némi óvatos - lassú, szisztematikus antenna forgatással garantáltan meg lehet találni a műholdat. A szerelő sem csinál mást, csak van egy spéci vevője, amely gyorsabban reagál a térerő változásokra, mint a "home" beltérik.
Előzmény: Viktorkid (248)