sacperkb Creative Commons License 2005.02.26 0 0 13

A Holcim cégről mint cég tökéletesen igazad van. Ámde a magyarországon sem nyersanyaggal, sem megfelelő kapacitású gyárral nem rendelkezik. (Egyes hírek szerint egyáltalán nem gyárt magyarországon). Vác és Hejőcsaba szóba sem áll vele (konkurencia) ezért kénytelen valahonnan beszerezni az eladandó cementet. Ugye nem gondolod komolyan, hogy németországból v. esetleg más nyugateurópai országból szállítaná hozzánk a cementet, amikor 300 km-re budapesttől keletre hegyekben áll a cement a hazai ár töredékéért. Szóval így áll holciméknél.

 

Az a 100e igenis számít, amikor arról beszélünk, hogy a házilagos kivitelezéssel spórolni szeretnénk. És a példának hozott 100 m2-en ennél többet meg lehet spórolni. Induljunk ki abból, hogy a kézi keverés anyagköltsége ~9.000-10.000 Ft/m3. Mixerbetonnál ez cégtől függően 12.000-14.000 Ft + szállítás!!!!!! Ez távolságtól és cégtől függően 3.000-7.000 Ft különbség, ami akár (példánknál maradva) 175.000 Ft plusszt is jelenthet. Erre még ráadódik a pumpa díja is (15.000 / megkezdett óra, de minimum 2 óra), ha például a helyi viszonyok miatt a mixer nem tud jól ráállni.

Másrészről - ezt napi gyakorlatból tudom - a mixerbetonból legalább 20%-al többet kell rendelni, mert valahogy mindig kevesebb van a puttonyban, mint ami a szállítólevélen van. Ez a sóderre és a cementre is igaz, de ott max 5-10 % a "hiány".

Harmadrészt a kézi keverésnél van idő az úsztatott adalék elhelyezésére (ez akár 30% betonmegtakarítás) valamint az abszolut anyagtakarékos geometria kialakítására. Ez a mixernél nuku. Ott jön az anyag te meg győzd teríteni:)

A kézi keverésnél előálló  anyagminőségi különbség - természetesen hozzáértést és odafigyelést feltételezve - elhanyagolható. Ez mondjuk egy monolit födémnél már nem igaz, de hát most nem is arról van szó.

 

De hát mindenkinek a pénztárcája dönti el melyiket választja.

Előzmény: amator1 (12)