Törölt nick Creative Commons License 2005.01.29 0 0 320

Folyt.....

 

A kétállású négyszögletes mozdonyszín alaprajza a 18. ábrának 2-vel jelölt rajzán látható. Ennek külső hosszúsága 29,46 m. belső hosszúsága 28,50 m., külső és belső szélessége pedig azonos az egyállású mozdonyszínével minthogy a két mozdony ugyanazon vágányon egymás folytatásában áll. A kétállású mozdonyszín belső tisztítógödrének hosszúsága 26,22m.

Mindkét mozdonyszín határoló falai 60 cm vastag alapfalazaton állnak. Régente a mozdonyszín falai favázas téglafalak voltak, minthogy azonban ezek a falak nem voltak tartósak és ezért a fentartásuk sok költséget okozott, ujabban téglafalazatú mozdony-színeket építenek.

A mozdonyszín elején 4,0 m. széles erősen vasalt fakapu van a mozdonyszín másik három oldalán vasrácsos ablakok vannak.

A mozdonyszínek fafedélszékének alsó vízszintes kötőgerendája a padló szintje felett 5,025 m. magasan fekszik, a fedél gerincze pedig 7,825 m. magasan.

Az egyállású mozdonyszínben két, a kétállásúban pedig négy magas vaskürtő vezet a tetőzet felé. E szerint a mozdonyok mindkét irányban állhatnak a mozdonyszínben, kéményük mindíg a kürtő alá kerülhet. A kürtőket a fedélszékhez erősítik.

Az egyállású mozdonyszín tisztítógödréből csak egy, a kétállásúéból pedig két csatorna vezeti el a vizet, az előbb említettnél tehát a tisztítógödör tégla- vagy betonfeneke mindkét oldalról  az egyetlen csatorna felé lejt, a kétállásunál pedig a fenék fele az egyik, a másik fele pedig a másik csatorna felé lejt. A két csatornát a tisztítógödör alatt csatornával kötik össze egymással.

A mozdonyszín padlóját 15 cm. vastag téglaréteggel burkolják. A kapu alatt faragott követ helyeznek el, a melyet a sinek helyén megfelelőleg kivájnak.

 

 

Előzmény: Törölt nick (319)