petey t Creative Commons License 2004.10.21 0 0 32

"Az idealista Martinovics abban bízhatott, hogy Ferenc megérti Lipót tervét és mellé áll, vagy legalábbis kegyelmet kap, ha bebizonyítja, honnan jött a kezdeményezés. Nem véletlen, hogy letartóztatása után kizárólag az uralkodónak kívánt vallomást tenni."

 

"Kérdés: De azt mondják, hogy a király hatalmát Istentől veszi?

Felelet: Ez egy oly hazugság, amelyet a királyok a setétségnek századiban hasznokra fordítottak volt... 

Kérdés: Mit kell tehát cselekedni a népnek?...

Felelet: Azt, amit Franciaország cselekedett, tudniillik eltörleni a királyságot, egy demokráciás respublikát felállítani..."  

 

Igazán nem akarok replikázni, főleg, hogy fél szemmel is látom, nálam sokkal tájékozottabb vagy a témában. A fenti idézet a Szabadság és Egyenlőség Társasága nevű szerveződés kátéjából való, viszonylag tömören és egyszerűen nevezi nevén a dolgokat. Talán éppen emiatt lehetne azt gondolni, hogy eleve provokációs szándékkal szülték meg őket. Ha valóban így történt, a fogalmazó Martinovics Ignác nem érdemel többet az utókortól egy mezei spion kitüntető címénél. Ha mégsem, lélektanilag elég furcsa utat járt be II. Lipót szolgálatától a nyíltan vallott republikánus nézetekig, hogy aztán újra a császár hű szolgájának nevezze magát, miután elfogták az osztrák titkosrendőrség volt főnökének a házában. Lehet, hogy mint szabadkőműves hitt a felvilágosult abszolutizmus rendszerében. Az a radikális fordulat azonban, ami elvitte egy összeesküvés megszervezéséig, az általunk ismert háttérinformációk és az önvallomásai alapján inkább egy önző, mint egy meggyőződéses emberre vall. 

Előzmény: kilenctizenegy (31)