milyennincs Creative Commons License 2004.10.01 0 0 20

Fiúk !

 

Tudja valaki mikor kezdődött pontosan a per?

 

A rendőrség 1794. július 24-én csapott le "a mozgalomra, amelynek legalább félszáz tagját fél éven belül le is tartóztatták" http://magyarok.sulinet.hu/nagymagyarok/tortenelem/martinovics.html

 

Mert a franciaországi eseményekkel szerintem az időpontok "egybeesése" miatt - ha egybeesés, s nem indult meg a per már korábban - némi párhuzam vonható. Ott ugyanis 1795 februárjától (ventôse)a Konvent hagyta, hogy a jakobinusok elleni terror eluralkodjék, ahogy kell (hónapokkal vagyunk thermidor 9-én = 1794. július 27 után) - így nem kellett központi kezdeményezésű eljárást lefolytatni ellenük. Ti. visszarendelte a jakobinus tisztségviselőket volt működési területükre, ahol több helyen helyhatósági jogkörben indult ellenük eljárás, vagy anélkül koncolták fel őket.

 

Persze más a helyzet Austriában, ahol nem voltak hatalmon - itt az uralkodó egyértelműen tudatni akarta, nincs semmi keresnivalójuk országaiban. Ezért gondolom én, legalább annyira volt ez a per üzenet, ill. egy esetleges a jakobinus expanzió elleni preventív fellépés, mintsem a felvilágosultság elleni "üzdelem" egyik állomása az uralkodó s persze az adminisztráció részéről.