levig Creative Commons License 2004.09.10 0 0 274

Üdv!

 

A climateprediction weboldalán talált infók alapján megpróbálom összefoglalni a project tudományos hátterét. (Hu, de komolyan hangzik, de nem vagyok szakértő, csak amatőr :)

 

Tehát a project 3 részből áll: 

 

1. Jelenleg az elsőnél tartunk, amelyben a használt éghajlati modell kutatása/elemzése folyik.

2. Annak vizsgálata, hogy a modell "hogy jelzi előre a múltat"

3. A 21.-ik század éghajlatának előrejelzése.

 

Részletesebben:

 

Első szaksz, amelyben most tartunk. Annak feltérképezése folyik, hogy  a modell (HadSM3) hogy reagál a különböző kezdeti feltétele, és paraméterekre. Kifinomult légkörmodellezés jellemzi, DE az óceán egyszerűsített, azaz egy sima felszínként viselkedik, nincsennek tengeráramlások (pl. El Nino) így az óceánok csak kismértékben tudnak válaszolni a változásokra, azonban sokkal gyorsabban, kevesebb számítást igényelve. A modell érzékenységének tesztelésére kiváló, mert gyorsabban reagál a paraméterek megváltoztatására, pl az üvegházhatásra. Ez azért lényeges, mert néhány paraméter megváltozásáról még nem igazán tudják megmondani, hogy mit okoz, milyen hatásai vannak a jövőre nézve.

Minden kiadott modell tehát, különbözk egymástól, különbözően beállított, parametrizált.


A feldolgozás 3 szakaszból áll:

 

a., Kalibrációs fázis: az óceán felszínének hőmérsékletét mesterségesen állandó szinten tartják. A hőmozgás, hőcserélődés ami szükséges az óceán, és a légkör között, ezen állandó hőmérséklet tartásához, kiszámított. Ezért ez egy könnyű megoldás arra nézve, hogy legyen egy nagyon egyszerű óceán modell, ami nem képes hőraktározásra olyan módon, mint egy mély, komplex óceán, áramlatokkal. Dátum szerint ez a fázis 1825-1850-ig terjed.

 

b., Ellenőrző fázis. 15 év modellezését foglalja magában (ami kb. 3hétig tart egy modernebb számítógépen) a CO2 szint 282ppm-en tartják (iparilag fejletlen szint). Itt az óceán felszínhőmérséklete változhat, attól függően, hogy mennyi energiát fogad be/bocsát ki. Azonban a bztonság érdekében feltételezik, hogy a tengerbe áramló hő mennyisége megegyezik az első fázisban kiszámolttal, tehát itt ezt alkalmazzák. Hacsak a légkör nem podukál valami nagyon eltérő dolgot, és az atmoszféra felső szintjén az energia nem változik meg, akkor az egész légkör hőmérséklete sem változik. Ha a globális felszíni átlaghőmérsékletnek tehát nagyjából konstans marad, és nem változik évről-évre lényegesen, nem tolódnak el nagyon a tendenciák, akkor az ilyen modellt stabilnak mondhatjuk. A dátum 1825-1840-ig terjed.

c., Ebben a fázisban az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét medublázzák, és ezzel a modell további 15 évig számol. Egy jó modell ezt a változtatást elfgadja, és ezáltal egy új egyensúlyi helyzet következik be (melegebb, hidegebb, esetleg nem változik). A dátum 2050-2065.

Tehát ebben a szakaszban különböző kezdeti feltételekkel, és paraméterekkel rendelkező modellek érzékenységét vizsgálják, oly módon hogy összehasonlítják a sima és a duplázott CO2 szinttű eredményeket. Ez a szakasz 2003 szeptemberében indult.

 

A második szakaszban már teljes légkör-óceán (kettős) modellt használnak,(HadCM3) az óceán sokkal többféleképpen reagálhat a változásokra, így sokkal kompletteb szimuláció nyújtva.
Azokkal a modellkombinációkkal fognak dolgozni, amelyek az első szakaszban stabilnak, életképesnek mutatkoztak.
A modell az 1950-2000 között megfigyelt CO2 kibocsátással, vulkáni tevékenységgel fog dolgozni.
Így tehát az 1950-2000 időszakban fog futni a modell. Ez azért jó mert ezzel el lehet dönteni melyik modell teljesített jól, hiszen ennek az időszaknak a klímáját már ismerjük, megtörtént.
Ez a szakasz 2005-ben fog indulni.

 

Harmadik szaksz: A második folytatása(HadCM3), abban különbözve, hogy itt az elkövetkezendő 100év valószínűsíthető mechanizmusait veszik alapul: várható CO2 kibocsátás, vulkáni tevékenység.
Amikor a feldolgozás befejeződött, a különböző modellek által szolgálttott eredményeket aszerint rendezik sorba, hogy hogy teljesítettek a második szakaszban. (pl. ha az egyik 2 fokos mlegedést jósolt a második szakaszban, a másik pedig 10 fokosat, akkor nyilvánvalóan az első nagyobb súllyal veszik figyelembe)


Az első visszaküldött eredmények itt láthatóak: http://www.climateprediction.net/science/secondresults.php

Azon kevés modellek amelyek lehűlést jósolnak nyilván nem stabilak.

 

 Időközben néhány modellbe betettek egy negyedik fázist is, amelyben lecsökkentették a golf-áramlat erősségét, ennek ensembléje itt:
 
http://www.climateprediction.net/science/thirdresults.php

 

Ez valamiképp ellensúlyozza a felmelegedést.

Előzmény: ikaljan (267)