Laci-DSI Creative Commons License 2004.06.19 0 0 220
Zoli,

Velem a a bejáratás időszakában fordult elő egyszer, hogy nem akart rendesen húzni (úgy ahogy szokott) nagyon kis fordulatról, aztán meggondolta magát és ment rendesen. Később még egyszer előjött olyan 8-10000km -es korában de azóta nem (most 27e km). Szerintem ez nem hiba csak egy "jellegzetesség", ami bizonyos körülmények között előjön. Ez egy nagyon bonyolult szabályozású motor(két gyertya, PGM-FI,katalizátor, kipufogógáz visszavezetés, stb) Ez a jelenség mindig nagyon kis fordulaton jön elő, ahol más motor már esetleg rángatna, de semmiképpen nem úgy húzna, mint a Jazz. Ezért szerintem ne tölts egy percet sem a szervizben, úgysem fognak hibát találni, mivel nem is hiba, hanem csak nyomjad a gázt és kapcsolj vissza egy fokozatot még akkor is ha húzna még (eggyel visszább még jobban megy :-) )
Szerintem HONDADOC barátunkkal is csak azért nem fordult elő, mert ő nyomja neki rendesen, meg kapcsolgatja is szorgosan ide oda :-)
Lehet, hogy én is azért nem tapasztaltam mostanában, mert már nem úgy vezetem mint új korában és a bejáratáskor, hanem adom neki az anyagot hadd pörögjön, ez a motor azt is szeret.

A gáz pedálreakcióról annyit, hogy nekem ez az egyik legfontosabb dolog egy motorban. Én alaposan körbejártam a dolgot és azóta is minden új autót megvizsgálok, hogy reagál gázra. Tapasztalataim alapján a Jazz motorja e területen is kategória elsők között van. Az igaz, hogy alapjárati fordulatszámról egy kicsit mintha lustán kezdene elindulni a fordulat, de próbáld meg pl. 2000-ről megrúgni a gázpedált: mint a villám azonnal felpörög és lepörög, ahogy kell. Ez egy 06-os környezet védelmi osztályú motor és a környezetvédelmi értékek állandó szinten tartása miatt nem tud olyan hirtelen gázpedál reakciót alapjáratról mint egy alacsonyabb osztályú motor.
Alapjáraton, amikor éppen csak önmagát tartja forgásban a motor nem lehet olyan hirtelen nagy mennyiségű üzemanyagot befecskendezni (mint régen pl. a porlasztók idején a gyorsító fúvóka meg ilyesmik használatával) mert tökéletlen lenne az égés és nem felelne meg a környzetvédelmi előírásoknak. Az igazán korszerű, azonos környezetvédelmi kategóriájú motorokkal összehasonlítva hidd el nagyon király a gép.

Húúúú ez milyen hosszúra sikerült, de legalább mindent leírtam.

Üdv,
És további örömteli Jazzelést minden tpoclakónak.

Laci

Előzmény: SzaZoli (197)