Törölt nick Creative Commons License 2004.05.19 0 0 328
Forrás:iea.doe.gov

Nem írok oldalt,mert az ott található kitermelési adatokat vagdostam össze.

termelés(proved) csúcs: 11,8(olaj energiaegyen)+8,87(gázegyen)
termelés(feltételezett) csúcs:20,1(olaj energiaegyen)+16,4(gázegyen)

Megjegyzés:
-a feltételezett az IEA által valószínűsített készletadatokon alapult.
-az olajnál 50%-al nagyobb fogyasztást,a gáznál 3* nagyobb fogyasztást számoltam,imitálva ezel a jelenlegi fogyasztási megoszlást(tehát az öszesen csúcspont kimutatására mentem)
-A földgáznál itt bele lett kalkulálva,hogy a fogyasztók min 50%-a földrajzilag távol esik a termelők min 50%-tol.Tehát a fogyasztáshoz hozzá lett adva +50%-ék ami a harmad gázveszteségét jelenti az LNG transzportnak.
-A kalkuláció a jelenlegi fogyasztáson alapul.
-A gázkondenzátumok nagyjábol még +3/+6 évet hozáadnak a képhez.

Tehát:23/40 év.

Namármost,az elmult ídőszakban a készletleírás volt a divatban.Ráadásul a szaudiak pl. saját bevallásuk szrint is olyanokat sorolnak a provedba,aminek egyébként a posible-ban lenne a helye.

Egyébként mo. földgáztermelése a csúcs 260 bcf-röl napjainkig 5%-os évi esést produkált.

Továbbá,ezek a számok igazán nem mutatják a készletek dinamikáját.Tehát azt,hogy milyen öszegért lehet a készletnövekedést megoldani(ázért 5%-ék usa földgáz kiváltása esetében inkább 100 miliárdos nagyságrendű költsgéröl beszélhetünk...mivel a 40-50 milliárd a csepfolyósító,annak kell egy elenoldal és ott vannak a tankerek is...)Illetve a fogyasztás növekedésének kifáltásárol ilyen esetbe még nicnsen szó.

Azt az apróságot is meg kell említeni,hogy a készletek kétharmadával földgáz esetében oroszó,illetve a közel keleti termelők rendelkeznek,akiknél az európai piac nagyjábol 30-50%-os árelönyel bír az olcsobb vezetékes szállítás miatt....

Mi nem lett figyelembe véve?
-a földgáz jópár esetben nagy veszteségel helyetesíti csak az olajat(hidrogénes autó)
-a szén növekvő felhasználása(kisebb mértékben az atomé),ami viszont a földgáznál is korlátozotabb mértékben képes kiváltani az olajat.
-A politikai helyzet bizonytalansága(gyakorlatilag most azonnal meg kellene nyitni a közel-keleti országokat a beruházások elött ha növelni akarnák a kitermelést)
-A közel keleti országok esetleges OPEC kvóta miatti csalásai.(gondoljunk a legnagyobb szaudi olajmező körüli gondokra,amik kérdéseket vetnek fel a többi készlet könnyű feldolgozhatóságával kapcsolatban)
-A valószínűsíthető készletek kitermelésének energiaigénye(itt megemlíthetjük a bizumenhomokot),mertugye ha az olaj jó részét pusztán a felsznírehozatal miatt el kell égetni,akkor már a maradék készletek felhasználható menyisége meredeken csökken.Ugyanez igaz az energiaigényesen finomítható olajokra is.