Törölt nick Creative Commons License 2004.05.18 0 0 316
Köszi.:-)

Egyébként filóztam némit ezeken az infókon,amik öszejöttek itt alant.
Ez alapján jelenleg még nem az olajcsúcsot éljük,szvsz lesz még legalább egy periódus(pár éven belül) amikor a most beindult beruházások indukálta termelésnövekedés,illetve a fogyasztás csökkenése csökkenő árakat eredményez,ha az usa földgáztermelése nem zuhan számottevően.

Ugyannis az usa naponta nagyjábol 10-12 millió hordónak megfelelő mennyiségű földgázt használ.

Tehát ha valóban 5%-ék körüli mértékben csökken a földgázkitermelés,akkor évi fél millió hordó olajra van szüksége kb a kieső mennyisgé pótlására.

Az usa földgázfogyasztásának 25%-a megy el elektromoság termelésére,tehát nagyajábol ez az a rész ami szenes erőművekkel egyszerűen kiváltható.

De ez is nagyjábol optimálisan 1 évtizedet igényel....

Vagyis ha belelendülnek az új szeneserőművek építésébe,akkor kiválthatják a földgázt,viszont a növekedés minden energiaigénye ebben az esetben az olajra hárul.

(ezek a jelenlegi piaci viszonyok és költsgéek alapján vannak sacolva).

Tehát az igazi érdekeség az lesz,hogy a földgázkitermelés csökkenésével párhzamosan az usa egyre jobban fogja fogyasztani az olajat,ami viszont az olajigényt erőteljesen meg fogja nyomni előre nem látható mértékben.Ez viszont hozza előre az olajcsúcsot,attol fügően hogy milyen mértékben növekszik az usa gazdasága,illetve hogy milyen gyorsan tudják átálítani az áramtermelést szenesre.

Persze kérdéses még a kitermeléscsökkenés valós volta , mivel ez csak a gázárakbol van következtetve,illetve egy-két cikböl.

Előzmény: NORMÁLIS (315)