ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.04.25 0 0 202
Egyébként a háztartási napelemekről mintha még nem esett volna sok szó. A tetőre telepített elemek mennyiben tudják egy háztartás (pl. 100m2 családi ház) energiaigényét fedezni? Egy EU támogatási program nem is lenne rossz erre. "Napelemet minden új tetőre!"

A napelemek éppenséggel meg lettek említve a #141-es hozzászólásban. A lényeg: 25..100-szor olcsóbb előállítás esetén már meg is oldódik az energiaprobléma. Az érdekes dolog az egészben, hogy a napelemek éppen azért drágák, mert nagyon sok energia kell az előállításukhoz - következésképp egy kormányzati támogatási program tulajdonképpeni jelentése: energiakidobás az ablakon.

Sokkal okosabban tenné a kormányzat, ha olyan kutatásokat finanszírozna, amelyek kevesebb energiaráfordítással tennék lehetővé a tiszta félvezetők előállítását.

Manapság azonban a "magántulajdon vallás" hívei trónolnak a kormányzatokban, és ők úgy gondolják, hogy a pénzt oda kell adni a magántulajdonban levő cégeknek, és ezek majd legjobb belátásuk szerint kutatnak. Nademármost ha egy napelemeket gyártó cég azt látja, hogy a dilis kormány nyomatja a zsozsót, anélkül, hogy a cég különösebben befektetne a kutatás és fejlesztésbe, akkor semmi sem motiválja, hogy komolyan befektessen egy ilyen nagyon kockázatos tevékenységbe.

Előzmény: Mezőbándi (198)