ReficuL Creative Commons License 2004.04.22 0 0 70
Így igaz. A csökkentett zsírtartalmú édességek kellememetlen hatása hogy sokkal gyorsabban felszívódik belőlük a szénhidrát (cukrok), löketszerű vércukoremelkedést okoznak, annak az összes negatív mellékhatásával együtt. Aki kissé jártas a diabetológiában, alapvető info, hogy a zsíros édességek (jégkrém, tejcsokoládé) relatíve alacsony glükóz indexel rendelkeznek. Ismerve az a vércukoremelkedés által kiváltott inzulinszint növekedés zsírszövetszintézis fokozó hatását, egyértelmű, hogy egy hatékony fogyókúra elsődleges célja elkerülni hogy a vércukorszint túl magasra emelkedjen ill. minnél rövidebb ideig maradjon a magas tartományban. Ennek két fő útja van,

1. Kerülni a magas GI-jú (GI = glükóz index) élelmiszereket. Az Atkins ennek szigorúbb változata, minimalizálja a CH bevitelt, a radikális út pedig a ketogén diéta, amit a testépítők alkalmaznak. Ezek között persze számos átmenet van. A múltban az élemiszerek átlagos GI-je jóval alacsonyabb volt mint az utóbbi 40-50 évben, főleg pedig a amerikai junkfood-al összehasonlítva.

2. Elsősegíteni a magas vércukorszintek minnél hatékonyabb csökkentését
a. fokozni az inzulinérzékenységet
b. növelni a nem inzulinfüggő CH felhasználást (sport)
c. optimalizálni neuroendokrin rendszer működését. Ez sajnos többnyire csak gyógyszeresen megy, de kisebb mértékben segíthet a sport és a pszichológiai terápia is.

SZVSZ a 2.c módszer a leghatékonyabb, amennyiben persze nem áll fenn kivédhetetlen öröklött genetikai hajlam az elhízásra (pl. leptin rezisztencia). A természetes módszerek közül pedig 1-es Atkins változata.

Előzmény: gabosh (69)