ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.04.03 0 0 164


"szvsz nem minden az olaj..jó kormányzás kell.."


Igazad van, az olaj nem minden, de sok minden.  




Íme, így alakult az a Világ egy főre eső olajtermelése az 1920-as évtől.  [ b/c/year = barrel / capita / year = hordó / fő / év ]
Megjegyzendő, hogy a Világ olajtermelése még mindig növekszik, de a Népesség még ennél is gyorsabban szaporodik, ezért van az, hogy a hordó per kopf az csökken.




Ez pedig a világ Energiatermelése per kopf, 1920-tól, ekvivalens olajhordóban kifejezve. [ boe/c/year = barrel of oil equivalent / capita / year ]
Észrevehetjük, hogy ez a grafikon elég jó közelítéssel jellemzi az emberiség életszínvonalának alakulását 1920-tól. 
Tehát igazad van - az olaj nem minden - az Energia viszont majdnem minden.
Természetesen a fenti grafikon a világátlagra vonatkozik, egyes országok ettől lényeges eltérést mutathatnak, de az országon belül is érvényes: az életszínvonal és az Energiatermelés szoros korrelációban vannak.  (az életszínvonal alatt jelen esetben a fizikai megélhetést értjük, az olyan paraméterek mint szólásszabadság, véleménynyilvánítás, ... stb nehezen ábrózolható grafikonon)




Bár a GDP egy eléggé humbug szám, attól függően, hogy éppen mit hogyan számolnak, de ha egy hosszabb periódusra nézzük, egy olyan országra, mint pl Usákia, ahol valamelyest kialakult hagyományai vannak a GDP számításnak, akkor megállapíthatjuk, hogy az olaj ára és a GDP fordítottan arányosak egymással. 
A fenti ábrán látható Usákia GDP-je (pirossal) valamint a VilágPiaci Olaj ára (kékkel). Könnyű észrevenni, hogy fölmegy az olaj ára (kék), lejön a GDP (piros). 


Előzmény: Repkény (1)