TrueStory Creative Commons License 2004.01.23 0 0 28
Irak USA által történt "felszabadítása" egy újabb lépés a kőolajmonopólium növelésére. Egyszerűbben: azért mentek oda, h ők diktálják az olaj árát, jobban, mint a többi résztvevő. Ez nem feltétlen jelenti azt, h fogytán az olaj. Legalábbis számomra nem. Inkább a hatalom mániáját.

Fordítva, nem azért kevés az olaj, mert az Usákok lerohanták Irakot, hanem azért rohanták le Irakot, mert kevés az olaj.
Azt, hogy fogytán az olaj, azt neves geológusok állítják, mint ezt a Google(Peak Oil) találatai is mutatják.

Természetesen úgy is fogalmazhatunk, hogy az Usákok csak jót akartak a világnak, és azért mentek oda az öbölbe, hogy a világ továbbra is élvezhesse az "olcsó" olajat, csak ez nem fedi teljességgel a valóságot. Évente kb 30 Gb olaj fogy világszerte, ebből 8 Gb az Usákok részesedése. Szerintem azért mentek Irakba, hogy megtartsák ezt az arányt, esetleg tovább növeljék saját maguk javára.

"(Más kérdés a terrorizmus elleni harc, de ez itt már off)"

Sajnos nem off. A terroristák valahogy mindig az olajlelőhelyek mellett "gyülekeznek". Szerinted ez véletlen?
Szerintem ez a fő probléma. Azt még könnyen el lehet viselni, hogy fogy az energia, oszt egy kicsit jobban összehúzzuk magunkat - de a vélt vagy valós terrorizmus, és az ezeket követő "bosszúhadjáratok" sokkal nagyobb bajt jelentenek.

"Az olajipri mamutoknak biztosan ki vannak dolgozva az ötleteik arra az időre, ha tényleg elfogyna az olaj: gondolj bele, h egy Shell csak simán befejezi a pályafutását? Ugye nem."

Én még azt is el tudom képzelni, hogy Usákia is befejezi a pályafutását. Te azt el tudtad volna képzelni a nyolcvanas évek elején, hogy az évtized végére megszűnik a Szovjetunió? És tudod, hogy mi tett be neki? Az OlajCsúcs bizony. 1987-ben közeledett egy SZU-n belüli OlajCsúcs, ezt tudták a Szovjetek, ezért gyorsan lerohanták Afganisztánt, hogy biztosíthassák az utánpótlási útvonalakat. Az Usákok aszondták, hogy többet ésszel mint erővel, összehaverkodtak a SzaudiArabokkal, miáltal küldtek sok mudzsaheddint Afganisztánba, de a legjobb húzásuk az volt, hogy SzaudArábia elárasztotta a piacot olajjal, ettől aztán 10$ körül volt az olaj hordója a világpiacon, és a Szovjetek jó nagyot buktak az olajexporton. Aztán feladták.


Előzmény: Moonbase (25)