TrueStory Creative Commons License 2004.01.21 0 0 21

A piac szerintem megoldja

Persze, hogy megoldja a piac - csak kevésbé hatásosan (lásd a topikindítóban).  A piac csak lokálisan gondolkozik, és csak akkor reagál, amikor már előállt a probléma.  A kapitalizmus farkastörvényei diktálnak.  Régen a plebset zsákmányolták ki, most a Föld energiatartalékát dézsmálják (aztán majd megint visszatérnek a plebs-hez :)).  Ha valamelyik olajmulti elkezdene felelősségteljesen viselkedni - azaz figyelembe venné a véges energiakészleteket és elkezdene alternatív energiákban gondolkodni, akkor kevesebb profitja lenne, óhatatlanul lemaradna a versenyben, esetleg tönkre is menne. 



"1. Van egy rahedli olajpala, aszem több olaj van benne, mint amit eddig kitermeltünk - ha felmegy az ár, érdemes lesz kitermelni."

Rosszul hiszed.  Íme egy 2003-ban készült előrejelzés:



Az olajpala - és rokonai - NehézOlaj címen Fekete színnel jelennek meg a grafikonon.  Nincs jelentős szerepük.  Ez a hozzállás miszerint ha felmegy az ár, akkor megéri, nem mindig működik.  A kőolaj jelentős részét soha nem fogják kitermelni, mert nem fogja megérni semmilyen ár mellett.  
A kőolaj felszínrehozatalához és feldolgozásához energia kell, sőt a gépek és fúrótornyok előállításához is energia kell - ezért ha egy hordó kőolaj előállításához több energiára van szükség mint amit abból az egy hordóból lehet nyerni, akkor ez egy veszteséges művelet - bármilyen drágába is kerüljön egy hordó olaj.



2. A lobbik csak addig tartják a régi hadállásokat, amíg védhetőnek látják, ha muszáj, akkor ők lépnek a saját túlélésük érdekében.

Az a baj, hogy a lobbik elsősorban a saját túlélésük érdekében lépnek, ez pedig gyakran a konkurrencia kinyuvasztását jelenti.  A plebs szerepe a feláldozható sakkfigurára korlátozódik.  Jut eszembe, a lobbik most épp háborúznak az olajvezetékekért és olajtartalékokért, és valami azt súgja, hogy lesz itt még hadd-el-hadd.



 


3. Bármikor bejöhet valami új találmány, pld magas hatásfokú napelem.

Jó, reménykedjünk.  Azonban a napelem csak nyáron jó, de mi lesz télen?  Mi lesz a szállítással? 
Fegyverek kifejlesztésére sokkal több pénzt fordítanak mint alternatív energiaforrás felkutatására, így sokkal nagyobb az esélye annak, hogy valami csodafegyvert fedeznek fel, semmint csoda-napelemet.


 


 

Előzmény: dez1 (15)