joe lvtarsember Creative Commons License 2004.01.21 0 0 4
Nem úgy van ám a'! De bevallhatom: gőzöm sics, hogyan van.

Elemek:

-Az tény, hogy a kőolaj fogy, és az is, hogy az ipar igényli, plusz újabb belépőként Kína fogyasztása nő.

-Amerikába naponta 1,2 milliárd dollár beáramlása szükséges, hogy a napi fogyasztást fedezze. A tőzsdéken, bankokon átfolyó pénznek semmi árufedezete nincs. Ebből baj lesz.

-Elsősorban az USA, de mások is manipulálják a géneket, nem valószínű, hogy nem lesz valami tömeges egészségügyi hatása a sok 1000 beavatkozás közül 1-2-nek.

-Az túlsúlyosság foka drámai az USA-ban. Minden államban 50% fölött van. Ebből a krónikus elhízottság egyre magasabb részt jelent, az egészségügyi hatások beláthatatlanok.

-Minden optimista hozzáállás mellett is kijelenthető: a Föld átlaghőmérséklete nő. (lehet, hogy mi miattunk, lehet, hogy természetes móson) Mindenesetre, ha ez így folyik tovább, megakad a kb. 10ezer éves egyensúlyi állapot. Elég, ha a nagyobb olvadás miatt lassul a Golf-áram, máris beláthatatlanok a hatások. Európa rövid meleg időszak után lefagy.

-Az analfabetizmus csökkenése mellett a születések száma is csökken. Ez sok helyen tragédia, mert a társadalmi beállítottságra egyenes arányban hat. Nem is beszélve arról, hogy ilyenkor mi lesz a nyugdíjjal. Mindezzel a folyamattal együtt a művelődő ember nagyobb öntudatra is ébred, ami bizonyos gazdasági kríziseknél olaj a tűzre.

-A média a végletekig beleavatkozik az egyszeri ember életébe, a mintaadással, gondolkodási irányokkal. Közben a legerősebb hatása az önzésre van: csak az kap meg kívánt tárgyakat, aki elveszi. Az erőszak mintái hosszútávon beépülnek.

-A genetikai bizbasszal, és a környezetváltozással egyszercsak bekövetkezhet egy rosszabb termés. Ha az olaj is kifogyóban, a viharok beszólnak, és az ellátás akadozik, az antibiotikumokon megerősödött valami baktérium legázol egy-több millió embert - szóval ha baj lesz, akkor egyszerre (3-5 év) nemigen lesz nagy békesség. És ez finom meglátás.

Előzmény: Derek (3)