erbe Creative Commons License 2003.12.22 0 0 204
Ideollóztam ugyan a cikket, de a megállapításait kétségbevonom. 5-8000 éve még nem lehetett olyan létszámú az emberiség, ami a természetes folyamatokat lényegesen meghaladhatta.
Erdőirtás: mindig is voltak természetes eredetű erdőtüzek, ezeket először talán csak a görög háborúk során beindult hajóépítési dömping "überelte", de csak korlátozott területen. A következő lépés a vaskohászat felfedezése és a hozzá beinduló faszéngyártás. Egyik sem megy vissza 5000 évnél korábbra (a görög háborúk egy része még a bronzkorszakban zajlott).
Állattenyésztés: gondoljunk csak vissza az északamerikai bölénycsordákra, amik háborítatlanul szaporodtak, míg a fehér ember meg nem jelent, vagy az afrikai vadbőségre. A kérődzők ember általi jelentősebb elterjesztése Ausztrália, Újzéland "belakásával" kezdődött. Amíg csak fegyenctelepek működtek Ausztrália partvidékein, nem voltak sokezres marha és birkacsordákat legeltető farmerek. Volt ellenben sokmilliós kenguruállomány. Nem hiszem, hogy volna olyan növényevő, amelyik olyan tökéletesen emészt, hogy közben nem "szelel".
Rizstermesztés: az tény, hogy az árasztásos rizstermesztéssel hatalmas területen megváltoztatták a természet metánkibocsátását. Ráadásul a meleg, trópusi környezetben ez gyorsabb is. Ennek ellenére nem hinném, hogy összemérhető a tengerek metánkibocsátó képességével.
Előzmény: erbe (197)