ikaljan Creative Commons License 2003.12.17 0 0 201
Köszi a választ. Asszem megértettem az elképzelésed lényegét.

Azért lenne még egy kérdésem:
"Másik jelentős, ám már pár ezer éves reakcióidejű hatás a Föld keringési anomáliából fakadó varáció a szárazföldek nap általi besugárzásában. ezek az ugynevezett Milankovich ciklusok. ez okozza a jégkorszakokat. a jégkorszakokban a CO2 koncentráció szolgaian követi a hőmérséklet változást, de valószinüleg nem sok hatása van magára az éghajlatra, inkább okozat, mint ok, de ez még vitatott. "

Ha jól értettem, eszerint a CO2 koncentráció növekszik abban az esetben, ha a föld hőmérséklete megnő (bármilyen oknál fogva)
Ez viszont nyilván csak arra vezethető vissza, hogy a melegebb éghajlattal rendelkező globális rendszer, kevesebb CO2-t képes megkötni, mint a hideg környezet. (legalábbis a Milankovich ciklusok során megfigyel jelenség erre utal.)

(Mivel tök laikus vagyok a témában, az okokat nyilván nem tudom. - mondjuk egyről asszem hallottam, és az éppen az óceánok pufferhatásáról szólt. Eszerint a melegebb víz egyszerűen kevesebb CO2-t tud megkötni, mint a hideg. Persze ez nyilván csak az egyik ok lehet.)

Ez viszont a jelen korra nézve újabb problémát vet fel. Tehát, ha a az emberi tevékenység kapcsán a CO2 koncentráció novekedése bizonyos mértékű hőmérsékletnövekedést képes előídézni, nem lehetséges, hogy a környezet erre a Milankovich ciklus során megfigyelt válasszal fog reagálni, tehát elkezdi kibocsájtani a megkötött CO2-t? Ilyen módon az emberi kibocsájtásnál lényegesen nagyobb mértékben növekedhet a CO2 koncentráció, amely egy ideig nyilván újabb fölmelegedést von maga után.

Előzmény: Első Polgár (195)