erbe Creative Commons License 2003.12.16 0 0 197
"A Föld éghajlatának megváltozása az ember tevékenysége nyomán már évezredekkel az ipari forradalom előtt elkezdődött - vélekednek kaliforniai kutatók az Antarktisz jegébe fagyott légbuborékok elemzése nyomán.

Az atmoszférában felhalmozódott széndioxid szintje körülbelül 8000 évvel ezelőtt kezdett emelkedni annak nyomán, hogy az ember elkezdte az erdők kiírtását, növényeket kezdett termelni. A metángáz szintje körülbelül 5000 éve, a rizstermelés és az állattenyésztés kezdete óta mutat folyamatos emelkedést - fejtette ki elméletét Bill Ruddiman, az egyesült államokbeli Virginia Egyetem nyugalmazott professzora az amerikai geofizikusok éves közgyűlése előtt újságíróknak nyilatkozva. Az általános felmelegedés okaiként emlegetett két gáz koncentrációjának növekedése lassú, de folyamatos volt, és ellensúlyozta a jelentősebb éghajlati lehűléseket. A gázkoncentráció növekedés megszakította a klimatikus felmelegedésnek és a lehűlésnek a tudósok által mintegy 400 000 évre visszamenőleg követett szabályos váltakozását. A széndioxid-és metángáz szint átmeneti növekedése a légkörben korábbi időszakokban is megállapítható volt, ezt azonban eddig kizárólag természetes okokra vezették vissza. Ezen gázok mennyisége ugyanis igen csekély mértékben, de ingadozhat a Föld pályájának kismértékű megváltozása, illetve a napsugárzás mértékének csökkenése nyomán.

Korábban a kutatók körében általános volt az a nézet, hogy az emberi tevékenység csak az ipari forradalommal kezdte megváltoztatni az éghajlatot. Ruddiman szerint azonban a mezőgazdasági tevékenységek kialakulása és a légköri gázkoncentráció emelkedése közötti összefüggés nem véletlen. Ruddiman professzor elmélete új irányokat nyithat a globális felmelegedéssel kapcsolatos kutatásokban - vélekedett az elmélet kapcsán Bette Otto-Bleisner az amerikai Atmoszférikus Kutatások központjának munkatársa. "
www.greenfo.hu 2003. december 15.