ikaljan Creative Commons License 2003.12.03 0 0 194
Nem igazán vagyok otthon az éghajlat témában, de azért lenne egy kérdésem az ötleteddel kapcsolatban.

A feltételezésednek, ha jól látom az a kiindulópontja, hogy a fosszilis tüzelőanyagok elfogyása után a légkörben lévő széndioxid mennyisége gyors csökkenésnek indul.
Ez rendben is van.

Viszont felmerült bennem, hogy ha az emberi tevékenységből fakadó CO2 kibocsájtás megszűnése, ill. mondjuk az 500-1000 évvel előtti szintre történő visszaállása a hőmérséklet radikális csökkenését vonja maga után, akkor miért feltételezed, hogy a felhalmozott szén igen gyors kipöfögése nem vált ki ellenkező előjelű, hasonló folyamatot.

Én laikusként legalábbis úgy gondolnám, hogy vagy mindkét esetben jelentős hőmersékletváltozás kell, hogy bekövetkezzen, vagy egyik esetben sem.

Persze érdemes lenne azt is alátámasztani, hogy miért alakulna ki feltétlenül olyan ökoszisztéma a fosszilis tüzelőanyagok elfogyása után, amely gyorsan csökkenteni kezdi a légkör CO2 tartalmát, Mennyiben nagyobb ennek az esélye, mint egy olyan rendszer létrejöttének, ahol az egyensúly egy nagyobb hőmérséklet és magasabb CO2 tartalom mellett jön létre?

Ha valamiért teljes hülyeséget írtam volna, akkor bocs, de tényleg csak tök laikusént szólok a témához.

Előzmény: Első Polgár (192)