Első Polgár Creative Commons License 2003.11.26 0 0 192
Mar regota gondolkozom ezen a kerdesen, gondolom a legtobb ember zsirmarhasagnak tartja:
Na most tetelezzuk fel, hogy beindul a globalis felmelegedes, raadasul pont ugy, ahogy a legtobb klimamodel josolja, azaz az elkovetkezo parszaz evben kb 4 fokot. OK megvaltozik az eghajlat, emelkedik a tengerszint egy par metert, felolvad a permafrost.
A Fold lakossaga, kisebb nagyobb viszontagsagok utan alkalmazkodik az uj eletkorulmenyekhez, a nepesseg sulypontja eszak fele tolodik el.
Azonban a fosszilis tuzeloanyagok elfogynak, a permefrostbol is elfogy a metan, az uveghazgazok mennyisege csokkeni kezd, raadasul a Milankovics ciklusok miatt valoszinuleg kuszobon all a kovetkezo jegkorszak. A Fold 500 ev mulva egy katasztrofalis globalis lehules peremere jut, amelynek kovetkezmenyei messze rosszabbak lesznek a felmelegedesnel.
Mit lehet majd tenni?
1. CO2-t pumpalni a legkorbe, hogy az uveghazhatast fenntartsuk. A CO2 forrasa lehet pl meszko hevitese mondjuk nuklearis energiaval.
2. A jegkorszak fundamentalis okainak felszamolasa, a tengeraramlasok atrendezese, hogy a sarkvidekek sokkal tobb meleg aramlatot kapjanak.
ehhez szukseges a Panama csatorna es a Szuezi csatorna kiszelesitese es kimelyitese, azert hogy tengeraramlas induljon meg Afrika, Del Amerika es Eszak Amerika korul.
Persze a deli sarkot ez sem fogja felolvasztani, de talan a legrosszabb jegkorszakot elkerulhetjuk.

Valoszinuleg a csatornak kimelyitese eleg jelentos mernoki teljesitmenyt igenyel, sztem legalabb 1 km mely es 1km szelesre kell oket megcsinalni. Arra gondoltam, hogy hidrogenbombakkal valoszinuleg meg lehetne csinalni, raadasul ugy, hogy minimalis sugarzoanyag keruljon ki a tengervizbe ( tengerfenek alatti robbantasokkal )