Gabking Creative Commons License 2003.11.19 0 0 143
Udv!
A falklandi háborúban az Angol hajókat nem rakétákkal, és precíziós fegyverekkel rongálták meg, hanem gravitációs bombákkal. Szintén akkoriban sülyesztette el egy angol tengeralatjáró az Argentín Belringo-t

Gondoljuk végig meddig fejlődhet az a fegyvernem is, mint bármelyik. A hosszútávú jövőt nem láthatjuk, de az egyre nagyobb, gyorsabb és mélyebre merülő tengeralatjárók, persze akár atommeghajtással is, eluralkodnak a fejlett flottákban. Milyen rövid történelmű fegyvernem, és élete alatt mennyi technikai áttörés születet. Lassan azt sem értem, az ürhajósokat miért repülők közül vállogatják, amikor a szűk terek, bezártásg egy esetleges Mars, vagy naprendszeren belüli más célok felé tartó utazásnál sokkal fontosabb képesség lehet egymás elviselése. Amire a pilótákat a NASA évekig trenírozza, a haditengerészet tengeralatjárósaitól a legutolsó szakácsnál is elvárás. :-)
A földünket boríto vizek nagy részére még nem tudtunk eljutni, előbb-utóbb oda is lemerülünk.

És végezetül lenne egy pusztán technikai kérdésem. Mostanában hála az égnek elég sok tengeralatjárós müsorral kedveskednek nekünk az égi csatornák. A minap is elkaptam egy érdekes filmet, ami a Tájfun (elnézést, hogy így írtam) osztályú hajókról szolt. Megemlítették benne, hogy az egész legénység számára rendelkezik mentőszközökkel a kettös törzs, és a borítás között. Tudunk valamit ezeknak az eszközöknek a mibenlétéről?