diribdarab Creative Commons License 2003.10.21 0 0 4743
ja még annyi, hogy pl. ilyen kérdések jutottak eszembe így a 2 év diéta alatt:

miért is jobb pl a krumpli vagy a teljes kiörlésú gabona, mint a cukor?

Ugyanis ahogy még gimiből bioszból rémlik, akkor ez úgy működik, hogy a cukor az egy diszacharid, kettős gyűrűs.
a krumpli meg keményítő, ami meg poliszacharid, sokgyűrűs szerkezetű.
Azt hiszem az amiláz nevű enzim bontja a poliszacharidokat diszacharidokká.(de lehet hogy ez már csak a bélben történik meg, az viszont biztos hogy a gyomor nem bont szénhidrátot)
szóval a diszacharidokat meg monoszachariddá bontja a szacharáz enzim (ha jól emléxem a nevére). A belek csak a monoszacharidot képesek felszívni. Szóval a krumpliból és a jókis cukorból-nyami- ugyanasz a nyamvadt monoszacharid lesz. ugyanúgy megeheti a gomba mindkettőt, nem?

Én nemtom, ez nem kötözködés, tényleg szeretnék rá választ, de eddig mondenkitől kérdeztem, nem nagyon kaptam értelmes magyarázatot...