jee_c Creative Commons License 2003.10.02 0 0 165
A cikkben arról írnak, hogy a hurrikánok számáról, és erösségükröl szóló feljegyzéseket pontosították a régi újsághírek, és egyéb beszámolók alapján, és arra a következtetésre jutottak, hogy a hurrikánok száma ciklikusan növekszik illetve csökken, 10-12-15 éves (ahogy kiolvastam a cikkböl) nem szabályos ciklusokban. Az, hogy mostanában egyre több az ilyen nagy viahar, azt jelzi, hogy éppen a ciklusnak a felfutó ágában vagyunk. A hurrikánveszélyröl pedig azt a végkövetkeztetést vonja le, hogy mivel várthatólag a következö években egyre több lesz a nagy vihar, ezért erre a parti településeknek fel kell készülni.
Egyébként volt még egy rész, ahol arról volt szó, hogy eddig a 3000 méteren repülöröl mért szélsebességadatok alapján úgy saccolták a tengerszinti szél sebességét, hogy a fent mért adat 70%-a, míg újabb modern GPS-es ejtöernyös müszerrel megmérve kiderült, hogy valójában inkább 90% a helyes adat. Ezt egy konkrét hurrikánra (Andrew) levetítve azt kapjuk, hogy nem 4-es, hanem 5-ös (erösebb) osztályozásba került.

Szóval az egyre nagyobb viharokról az elkövetkezö évvekben nem "kell lemondani", csak annyit mond ez a cikk, hogy utána a ciklus csökkenö részében ismét csendesebb idöszak következik. Én azt mondom, hogy a ciklikusság megmaradhat úgy is, hogy a ciklus minden része növekedett számú és erejü vihart tartalmaz, ha a globális éghajlat ebbe az irányba mozdítja az eseményeket. Mindenképpen fontos a felismerés, hogy léteznek ezek a ciklusok.

Előzmény: erbe (164)