jee_c Creative Commons License 2003.09.30 0 0 150
Megkezdődött a harmadik klímaváltozási konferencia

szeptember 30. 11:00
[BBC]

Moszkvában egyhetes nemzetközi konferencia nyílt meg az éghajlat-változásról. A vendéglátó Oroszországtól azt remélte a világ, hogy ratifikálni fogja a Föld felmelegedését állítólag előmozdító melegházi gázok kibocsátásának korlátozásáról szóló kiotói jegyzőkönyvet. Ezt a reményt Putyin elnök már hétfőn eloszlatta.

A nemzetközi értekezletek sok évre előre meghatározott sorrendje Oroszországnak adta az e heti konferencia megrendezését. Az Egyesült Államok mellett Oroszországon múlik a kiotói jegyzőkönyv sorsa. Miután Washington támogatására egyelőre számítani nem lehet, csak az orosz ratifikációval érhetné el a megegyezés az életbelépéséhez szükséges nemzetközi arányszámot, amellyel a nemzetközi jog tételes szabályává válnék.

A kiotói jegyzőkönyv elfogadja a szakemberek jelentős részének véleményét, amely szerint a szén és a földgáz égetéséből származó gázok emelik a Föld hőmérsékletét.

Washington egyszerűen megtagadta az egyezményt, mondván, hogy az jogosulatlan kivételezéseket biztosít a fejlődő országoknak és az amerikai gazdaságnak túl sokba kerülne.

Kiváncsi vagyok mire jutnak.