hsarkany Creative Commons License 2003.09.23 0 0 4710
Kedves Cica!
Mint írtam, a diétával kapcsolatban bennem is nagyon sok kérdés van - még mindig.
A diétám elején kerültem a krumplit, mert úgy tudom, a keményítő cukorrá bomlik, és ugyebár a krumpliban van bőven keményítő. De sehol, egyetlen könyvben sem láttam, hogy tiltották volna. Viszont épp itt, a fórumon írta vki, hogy neki kimondottan javasolták, hogy minél többet egyen, mert lúgos kémhatású. Úgyhogy én most eszem nyugodtan.
A tejet tudom, hogy tiltott, csak nem értem, miért. Joghurtból, mint említettem, a Bakonyt, ill. a Danone Activiát fogyasztottam, mert azokban - állítólag - biztosan vannak hasznos baktériumok.
Tojás ügyben sajna nem tudok segíteni, mert ugyanolyan kétségeim vannak. Én eszem (igaz, nekünk saját, "tanyasi" tojásunk van).
Sajnálom, hogy a grépfrútra allergiás vagy, mert a grépfrútmagolaj kiváló gombaölő.

Bemásolok neked egy diétát, amit a Vegatesztet végző hölgytől, ill. László dr-nőtől lehet kapni. Egy kedves topictársunk gépelte be, még régebben, én meg lementettem magamnak. Én is ezt vettem alapul. Biztos lenne, aki vitatkozik vele, de szerintem ez elég korrekt.

Az általános candida diéta lényege

- elhagyni mindent, ami a penészgomba táptalaja (finomított szénhidrát, édesség)
- elhagyni mindent, ami penészt tartalmaz (élesztő, alkohol, erjesztett termékek)

MIT NE EGYÜNK?

Mi képezi a gomba táptalaját? Minden, ami édes vagy finomított szénhidrát:

- cukor, méz (háztartási fehér és barna cukor, szőlőcukor, fruktóz, csokoládé, torta, sütemény, fagyi, juharszirup).
- édes gyümölcsök és italok (cseresznye, földieper, barack, szilva, szőlő, mazsola, datolya, füge, narancs, mandarin,
görög- és sárgadinnye, kivi, ananász, banán -nyers, aszalt vagy szárított formában, lekvár, ivólé vagy szörp úgyszintén)
- bármilyen fehér liszt és ebből készült kenyér, tészta, pékáru, fehér rizs, keményítő
- bolti müzli (édesített és aszalt gyümölcsöt tartalmaz)
- ipari üdítők (rostos, szűrt, szénsavas, cola, stb.)

Penészt tartalmazó ételek vagy erjesztéssel készültek:

- élesztő (kenyér, kelt tészta)
- kefir, sajtok
- kovászos uborka, savanyú káposzta, ecetes savanyúság
- gomba, Combucha tea
- sör, bor, pálinka

Kerülendő:
- vörös húsok (sertés, marha, birka) és felvágottak (virsli, párizsi, lecsókolbász), panírozott húsok, sajtok
- állati zsiradék
- általában élelmiszer-ipari termékek
- földimogyoró és pisztácia (mert gyakran penészes)
- fűszerek is lehetnek penészesek (szárítás előtt megpenészedhetnek)
- ha a gabona őrlés előtt megpenészedett a lisztnek penész illata van

MIT EHETÜNK?

- teljes értékű gabonakása (barna rizs, zab, köles, árpa, hajdina), élesztő nélküli kenyér teljes őrlésű gabonából saját készítésű müzli pelyhekből és magvakból, barna tészta, Hamlet-puffasztott búza, rizs
- zöldségek: nyersen, párolva, levesnek, főzeléknek
- hüvelyesek (bab, lencse, felesborsó, csicseriborsó, szójabab)
- szójakészítmények: liszt, granulátum, kocka, tofu, szójaszósz
- magvak (szezám, len, napraforgó, tök, mák, dió, csonthéjas mogyoró, gesztenye)
- gyümölcsök: meggy, málna, szeder, ribizli, áfonya, savanyú alma, birsalma (párolva), grépfrút, citrom, avokádó
- natúrj oghurt (Bakony joghurt plusz, Danon activia), aludttej, túró, mozzarella és feta sajt, tejföl
- szójatej, rizstej, mandulatej
- hetente többször hal (nem tenyészett), hetente egyszer szárnyasok (csak a hús bőr nélkül)
- heti egy tojás
- fűszerek (tengeri só. köménymag, ánizs, pirospaprika, babérlevél, petrezselyem, snidling, stb.)
- hidegen sajtolt olajok
- italok: forrásvíz, csapvíz (lehetőleg szűrt), szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák, kávé, a nem édes gyümölcsből frissen préselt lé
- ecet helyett citromlé
- édesítőszerek: szaharin, Canderel, Polisett, Natreen
- élesztő helyett szódabikarbona és sütőpor

Előzmény: cica76 (4708)