Törölt nick Creative Commons License 2003.09.11 0 0 4671
Az E-számok sokféle adalékanyagot takarhatnak, nem csak nátriumtartalmúakat:

http://www.zpok.hu/fogyved/e-szamok/index.html

Több-kevesebb nátrium rengeteg élelmiszerben van, úgyhogy ezenkívűl külön sófogyasztásra nem is volna szükségünk egyáltalán. Esetleg izzasztó tevékenységeknél, sportolásnál, melegben. Akinek nincs magasvérnyomás, illetve vesebetegsége, annak szerintem nem kell foglalkoznia az élelmiszerek természetes nátriumtartalmával, mert annyi nem árthat, sőt meg is halnánk nélküle.

Azért említettem a sót és a nátriumglutamátot, mert szerintem ezekre érdemes a leginkább odafigyelni és lehetőleg mértékkel fogyasztani. Az ásványvizet meg azért, mert egyeseknek fel sem tűnik, hogy némely ásványvízfajtával elég sok nátriumot lehet bevinni.

Csak ami hirtelen eszembe jut: sok só van pl. a juhtúróban, sajtokban is, nem beszélve a chips-ekről, pattogatott kukoricáról, felvágottakról stb, de ez nem azt jelenti, hogy én fanatikusan kerülném az ilyeneket, viszont igyekszem szem előtt tartani, hogy a felesleges nátriumbevitel nagyon megterheli a veséket (is), mégha nem is érezzük. Eléggé alattomos dolog ez, szerencsére én csak olvastam róla, hogy amikor valaki észreveszi, hogy gond van a veséjével, akkor már késő. Mivel a vese sokáig tűr, minden jel nélkül, aztán amikor tünetek jelentkeznek, már károsodott a veseállomány.

Előzmény: Anci72 (4670)