Első Polgár Creative Commons License 2003.09.09 0 0 116
kicsit reszletezned a szamitasaidat elsosoban azt, hogy hogyan lesz a delta W/m2-bol delta T, mert az ismert, hogy a CO2 concentracio logaritmikusan hat a felszint ero sugarzas novekmenyere, viszont en egy helyen olyat olvastam (http://www.john-daly.com/solar/keller.htm), hogy 1861-1990 kozott az uveghazgazok miatt 2.0-2.8 W/m2 el nott a besugarzas, egy masik helyen pedig egy olyan skalazast lattam, mely szerint a net radiative forcing 1.5 W/m2 novekmenyere jut 1K felszini homersekletemelkedes (http://www.grida.no/climate/ipcc/aviation/081.htm).
azt hogy ez hogyan jon ki ok sem kozoltek.
egyebkent a 2.0-2.8 W/m2 adat azert is hiheto es konzisztens a te szamitasaiddal, mert valahol lattam egy tablazatot, mely szerint a CO2 csak a felet adja az osszes uveghazgaz teljesitmenyenek, bar ez az arany varhatoan noni fog.
mindenestre az nagyon valoszinunek latszik, hogy 2100-ra meglesz az 550 ppm, azaz az ipari forradalom elotti ertek ketszerese, azaz ez matol szamitva +3W/m2-t, azaz 2K homersekletvaltozast jelenthet, ha a neten katott szamitasok igazak.
ehhez hozzajon meg egy-ket pozitiv visszacsatolasos hatas pl. a jegtakarok olvadasa miatt csokken a fenyvisszaverodes, no a legkor vizgoztartalma, ami szinten uveghazgaz, a befagyott eszaki mocsarakbol metan szabadulhat fel.
Előzmény: rhaurin (113)