aNDA Creative Commons License 2003.09.08 0 0 4653
Kedves Péter!

Elküldöm a privátodra is, de hátha örülnének neki mások is. Anno még Ensortól kaptam én is ezeket a recepteket, remélem tudod használni őket.

Íme:

Élesztő nélküli kenyér (1):
Hozzávalók:
2 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csésze hajdinaliszt
3 csésze kukoricaliszt
1/2 csésze szójaliszt
1 teáskanál só
2 evőkanál olaj
1 evőkanál szezámvaj

Keverjük össze a liszteket, a sót és az olajat egy tálba. Az olajat egyenletesen dolgozzuk be. Hagyjuk állni 1 órán át. (Ha azt akarjuk, hogy megkeljen hagyjuk másnapig állni.) Apránként adjunk hozzá vizet, és dagasszuk erősen míg a tészta ragadós és majdnem nyúlós lesz. Formáljuk cipóvá, lisztezzük meg, és tegyük kiolajozott kenyérformába. Hagyjuk 1/2 óráig állni. Süssük közepes sütőben 1 - 1 1/2 óráig.

Élesztő nélküli kenyér (2):
4 csésze teljes őrlésű búzaliszt
2 csésze hajdinaliszt
2 csésze kukoricaliszt
2 csésze főtt rizs
1 1/2 teáskanál só
10 evőkanál olaj
1/4 csésze szárazon pirított szezámmag

Úgy készül mint az előbbi, de sütés előtt a tetejét szórjuk meg szezámmaggal.

Élesztő nélküli kenyér (3):
2 csésze teljes őrlésű búzaliszt
1/2 csésze hajdinadara
1 evőkanál olaj
1/2 teáskanál só

Akármilyen főtt gabona, pl. rizs, hajdina vagy köles belekeverhető a kenyértésztába. Jó szórakozást - mindenki saját belátása szerint keverheti a különböző liszteket.

Kenyér:
2-3 közepes krumpli, héjában megfőzve, összetörve
kb. fél kg Graham liszt
1 sütőpor
kb. 1 kávéskanál tengeri só
2-3 evőkanál étolaj
1-2 dl víz (fokozatosan öntsd hozzá, amennyit felvesz)

A hozzávalókat összekevered, két kis veknit formálsz belőlük. Előmelegített sütőben kb. 50 percig kell sütni (amikor szépen megpirult). Én szoktam a tésztába keverni egy kis köménymagot vagy szezámmagot, esetleg lenmagot.
Minél több krumplit teszel hozzá, annál finomabb. Viszont a krumplitól kissé ragad a tészta, akkor kicsit több olaj kell hozzá.

Lisztérzékenyeknek kenyérlapocska:
Keverjünk össze egy csésze rizslisztet, fél csésze kukoricalisztet, egy evőkanál burgonyakeményítőt egy csapott mokkáskanál szódabikarbónát annyi vízzel, hogy tészta sűrűségű legyen. Ízesítésként beledolgozhatunk szezámmagot, hántolt napraforgót, lenmagot, esetleg mustármagot, valamint egy kevés tengeri sót. Kanalazzuk a tésztát gofrisütőbe. 10-12 perc sütés elegendő.

Hajdinakeksz:
2 csésze hajdinalisztet fél deci olajjal jól összedolgozunk. Hozzáadunk 2 deci joghurtot és lisztezett deszkán simára dolgozzuk. Fél centi vastagságura kinyújtjuk, és négyszögletes formával kiszúrjuk. Forró sütben körülbelül 15 percig sütjük. (Mivel az eredeti receptben van méz is, de nekünk az tilos, ezért szerintem sóval és mindenféle fűszerekkel élvezetessé tehető.)

POGÁCSA:
25 dkg Durum tésztaliszt
25 dkg túró
15 dkg margarin
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál szódabikarbóna.

DURUM TÉSZTA-LISZTBŐL KENYÉR:
30 dkg durumtésztalisztet kis sóval, mokkáskanál szódabikarbónával( aki érzékeny rá, tegyen bele fél mokkáskanál kálium-hidrotarikumot-amit gyógyszertárban meg lehet vásárolni) ezt szárazon összekeverem, majd hozzáadok kb. egy kávéskanál étolajat, amelyet elmorzsolok a lisztes anyaggal és csak ezután keverem hozzá a szűken mért 2,5 dl PI-vizet.
A sütőt csak akkor kapcsolom be, amikor már majdnem kész a tészta, tepsibe teszem és eligazítom, és máris rakom be, tehát 2 perc, vagy még annyi sem. Először erős tűzön sütöm, majd közepes tűznél kb. 25-30 perc alatt sütöm meg.
Kisütés után rögtön konyharuhába tekerem, hogy visszapuhuljon.

Ropogtatnivaló:
Szükséges hozzá egy ostyasütő, de ha nincs, a tésztát kevés olajban palacsintasütőben is ki lehet sütni.
1/3 kukoricaliszt, 1/3 rozsliszt (telj.kiőrl.),1/3 Graham-liszt, kevés olaj, rengeteg fahéj és őrölt szegfűszeg meg szegfűbors, víz, csipet só. Mindezeket összekeverni, hogy sűrűbb palacsintatészta szerű legyen, fél órát állni hagyni és evőkanalanként kisütni. Én a tésztához még keverek egy kis zabpelyhet, őrölt kölest és egy kanál hajdinalisztet.
Sós változata, ha fahéj helyett egy kis gyömbért vagy köményt teszek bele.
Ha a tésztába tesztek 2 egész tojást is (persze a tészta mennyiségétől függ mennyi tojást lehet bele tenni!) és 2-4 órán keresztül állni hagyjátok, akkor a sütőben ugyancsak evőkanállal kiszaggatva kis puffancsokat lehet sütni!

Lepény: hamar elkészül, finom, érdemes kipróbálni: rozsliszt, tönkölybúzaliszt, étolaj, langyos víz, sütőpor vagy szódabikarbóna, tökmag, napraforgómag, só keveréke. Ezt összegyúrom, tepsibe teszem, és kb. 3 cm vastagságú lepény lesz belőle, ami még egy hétig is eltartható fólia alatt. Ajánlom mindenkinek, akinek kevés ideje van, vagy nem sikerül az igazi kenyeret megsütnie.

Jó étvágyat mindenkinek!

Előzmény: Peugeot307 (4652)