Első Polgár Creative Commons License 2003.09.08 0 0 111
na epp most talaltam egy cikket a nol on
A kiolvadt tiroli gleccserek titkai

NSZ • 2003. szeptember 8.

Az idei gleccserolvadás nemcsak a természettudósokat és a meteorológusokat foglalkoztatja – akad dolga a bűnüldöző nyomozó hatóságnak is.

A hirtelen vízzé vált – majd a párolgás után gyakorlatilag kiszáradt – jégfolyók medrében különös „leletek” maradtak hátra. A minden jel szerint évtizedek óta mumifikálódó holttestekről nem is olyan egyszerű megállapítani a személyazonosságot. Az egykor szerencsétlenül jártak közül a legkönnyebben még az 1989-ben Tirolban eltűnt kanadai Duncan McPhersont azonosították a legkönnyebben: a Stubai völgy gleccserpályáján a megolvadt jégben nemcsak a tetemet és a szerencsétlenül járt sportoló anorákját, hanem igazolványát is megtalálták. Nem volt ilyen egyszerű a Salzburg tartománybeli Kaprunban a nyomozók dolga: az itt talált, láthatóan évtizedek óta jégbe fagyott tetemről első körben csak annyit tudtak megállapítani, hogy semmiképpen sem lehetett nő – így a térségben 1939 óta eltűnt négy személy közül kettőt eleve kizárhattak. Végül egy a holttest mellett talált pénzérme segített: az 1955-ös kiadású schilling a haláleset időpontját behatárolta, és azt az eltűntek listájával összevetve megállapították, hogy egy 1956-ban szerencsétlenül járt németről van szó.

A „kiolvadt” tárgyak közül a legérdekesebbek a második világháborús eszközök voltak – köztük nemcsak gránátok, célt tévesztett robbanószerek, hanem egy egész repülőgép. A német Ju–52-es 1941-ben kényszerleszállást hajtott végre egy tiroli gleccser jegén. A négytagú legénység életben maradt, a gépnek azonban nyoma veszett – most 30 ezer darabban került elő a jég szorításából. Nem ritka, hogy működő robbanószerkezetet találnak a hegyekben, amit azután a szakemberek hatástalanítanak.

Ausztriában márciusban hozzák nyilvánosságra az éves gleccserjelentést, amely az „örök jég” állapotát rögzíti. Ez az „örök” immáron nagyon viszonylagos, hiszen már tavaly sem volt egyetlen olyan gleccser sem, amelynek jege hízott, annál több az olvadó. Az idei jelentés gelccserszempontból igazi katasztrófa – mondja Heinz Slupetzky salzburgi szakértő, aki az elmúlt napokban egy szakértői csoporttal terepszemlét tartott.

Előzmény: Első Polgár (110)