Törölt nick Creative Commons License 2003.09.04 0 0 4642
Az utóbbi hónapokban rászoktam a tönkölybúza kenyérre. Először nem ízlett, egy ideig nem is vásároltam belőle, aztán mégis rákényszerültem, jobbhíján. Hamar feltűnt, hogy jót tesz az emésztésemnek, sőt némi megszokás után már jóízűnek tartottam.

A helyzet már odáig "fajult", hogy még gyümölcsöt is tudok fogyasztani anélkül, hogy cefreszerűen megerjedne, megromlana a beleimben, valamint a nyelvem kifehéredne, rossz közérzet kíséretében. Persze, gyümölcsöt egyelőre csak reggeli gyanánt eszem, hogy más ételekkel ne keveredjen.

Úgyhogy kénytelen voltam utánanézni ennek a növénynek, mert eddig nekem ez valahogy kimaradt. Így választ kaphattam pl. arra is, hogy régiesen csengő neve ellenére, régebben miért nem lehetett róla hallani és honnan került elő "mostanában":

ÖKO-10 tönkölybúza

A tönkölyhöz is tönkölyt ettünk

"Két lelkes és elszánt magyar nemesítő, dr. Kalmár Gergely és dr. Kajdi Ferenc többéves munka eredményeképpen szelekciós nemesítéssel, génbankokban még meglévő alapanyagokból állította elő az Öko-10 névre keresztelt tönkölybúzát a '90-es évek közepe táján, ami azóta magyar és nemzetközi bejegyzést is kapott."

Miért javítja az emésztést?

A harmadik évezred gabonája

"Kenyéren és vízen él - szól a sokat hallott szólás, melyet szegényes körülmények közt tengődő emberek életének jellemzésére használ a magyar nyelv. Ha azonban a tönkölybúzát vennénk alapul, akár érvényét is veszthetné az ősrégi mondás...

Lássuk, mi minden szól a tönkölybúza fogyasztása mellett: - Könnyen, gyorsan felhasználható energiával látja el az izomszöveteket, a kötőszöveteket, a belső szerveket, az idegsejteket, az érzékszerveket - tehát minden emberi sejtet. - Pelyvája antibiotikus hatású, erősíti az immunrendszert, így rendkívül hatékony például a Candida elleni küzdelemben. - Könnyen emészthető, emellett gazdag rosttartalma szinte kefeként tisztítja a beleket."

Tönkölybúza

"A tönkölybúza a legjobb gabonafajta.
Meleg, zsíros, és tápláló, mégis lágyabb,
Mint a többi gabona. Aki ezt fogyasztja,
Annak vére és húsa egészséges lesz, lelkébe
Pedig boldog értelem és öröm költözik.
Bármely formában fogyasztva ízletes."

"Az egészséges táplálkozás hívei közül is kevesen ismerik a tönkölybúzát, annak ellenére, hogy ez a gabonafajta már a Magyarországon élő ősemberek barlangjában is megtalálható volt. A legrégebbi, hazánkban talált tönkölylelet Kengyelről ismert és mintegy 8000 éves. Az ismeretlenség azonban nem véletlen, hiszen hosszú évekig semmit nem lehetet erről a gabonafajtáról hallani, mert feldolgozása nehezebb mint a közönséges búzáé. A tönköly hazánkban 1995-ben jelent meg újra."

Elhiszem, hogy sokaknak nem újdonság, de akit érdekel, részletesebb információkat találhat a fenti linkeken, illetve google.com keresővel.