mégjobb Creative Commons License 2003.07.19 0 0 166
Az ember nem merev test. Ha két ember egymással szemben áll és tegyük fel, a cipőjük jól tapad a talajhoz és egymás kezét húzzák, akkor figyelhetjük pl. az alkarok mozgásállapotát. Az én alkaromat húzza a partnerem, én húzom az övét. Ezek az erők egyforma nagyságúak és ellentétes irányúak és csakugyan a 3. törvény szerint. De az alkarom kapcsolódik a felkaromhoz és a felkarom húzhatja az alkaromat, biztosíthatja annak egyensúlyát, vagy nagyobb erőt sikerül a két testrészemnek egymásra kifejteni, mint amivel az ellenfelem húz,és akkor győztem. Ha a küzdő felek jegen állnak, amin tökéletesen csúsznak, akkor ők zárt rendszert alkotnak és akárhogyan ráncigálják egymást a tömegközéppontjuk egy helyen marad.

Az általam kritizált kérdést lehet éppen azért tették fel kissé beugratósan, hogy szegény vizsgázó a 3. törvény hibás használatát fedezze fel.
A kérdés ebben a megfogalmazásben egyébként a fizika tankönyvek standard feladványa volt a 70-es évek elejéig, utána a későbbi kiadásokból kihagyták a jogos kritikák hatására.

Előzmény: luciferke (165)