Telecom_monista Creative Commons License 1999.04.22 0 0 162
Kisvacak!

Köszönöm az idézetet az Alkotmányból. Én is így tudtam, éppen ezért nem értettem és nem értek most sem pár dolgot.

A teljesség igénye nékül:

1. Elhiszem, hogy az információd valós, és az ápoltak "cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság alatt" állnak.
Akkor viszont hová tegyem azokat a véleményeket, megfogalmazásokat, hogy a derekegyházi népek meg akarván
akadályozni a kitelepülésüket, alkotmányos jogaikat (pl. a lakóhely szabad megválasztása) sértették meg az ápoltaknak? Érzed ugye, hogy a "cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság" státusza ezen állítás valóság és igazságtartalmát erősen kérdésessé teszi. Merthogy az ápoltaknak nincs ilyen joguk (saját akaratából,
önként vonult be mindegyikük az intézetbe?), és ezt maga az Alkotmány mondja ki. (Kéretik nem félremagyarázni: nem azt írtam, hogy nincs semmilyen alkotmányos joguk az ápoltaknak!!!! Természetesen nem jogfosztottak!!!!)

2. Ha ügyeik önálló vitelére nem képesek az ápoltak, akkor nyilván nem ők döntöttek a sorsukról, hanem valaki más(ok). Az események fényében azt kényszerülök megállapítani, hogy akik nevükben
döntöttek, rosszul döntöttek. Nem képviselték az ápoltak érdekeit elhivatottan. Ellenséges miliőbe helyeztek (kényszerítettek?) egy, az átlagosnál sérülékenyebb embercsoportot.

Nem ismerjük (én legalábbis nem) a ki tudja mióta gerjedő indulatok mélyén rejlő igazi okokat. Akárhogy is, de mára ez a közhangulat alakult ki a faluban. Ami az ápoltak számára nem kevés kockázatot hordoz magában. Ezeket a kockázatokat kellett volna az ápoltakat képviselőknek időben felismerni, megelőzni, kezelni. Nem tudták, és
ezzel ők ártottak igazán az ápoltaknak. A falu népét pedig tovább provokákják, ami méginkább rontja az ápoltak pozícióját.

Ezért téves az az érv, hogy mivel máshol ez a rendszer működik, és jól, a derekegyháziaknak kötelességük tűrni a rájuk kényszerített helyzetet. Derekegyházán ezért vagy azért nem jött össze a dolog. Ellenpéldák ide vagy oda. Legfőképpen pedig a látszólag az ápoltak oldalán fellépők hibájából nem jött össze. Mert az akció az övéké volt, a falusiaké csak a reakció. Tovább lehet gondolni a topic címében feltett kérdést...

(Írja már le ide valaki, hogy hol található az orszgban egy ilyen jól működő rendszer. Egyszer azért megnézném személyesen. Sőt ha már itt tartunk, a derekegyháziakat is meg lehetne oda hívni tapasztalatcserére. Össze lehetne hasonlítani a körülményeket.)

Mert természetesen az ápoltak helyzetét valahogy rendezni kell, ha a helyzetük rendezést kíván. Derekegyháza példája arra volt jó, hogy lássuk: így nem szabad. A vásár kettőn áll. Itt erről megfeledkeztek. A falusiak nem akarnak elfogadni egy diktátumot. Ma már ilyen világ van nálunk is. Szerencsére.

Telecom_monista