Esik Creative Commons License 1999.04.19 0 0 143
Kedves manh!

Hogy miert a derekegyhazi botranyt kapja fel a sajto, es nem a problemamentesen mukodo hazakat mutatja be? Azt hiszem, ezt mindketten tudjuk. Semmi erdekes nincs abban, ha nehany sulyos ill. kozepsulyos felnott eli hetkoznapi eletet. Ezzel szemben az elszabadult indulatok...

A fogyatekossag sulyossagarol: az ertelmileg akadalyozott kategoria a kozepsulyos ill. sulyos ertelmi fogyatekosokra hasznalt legujabb terminologia. Valoban letezik - gyakran mas fogyatekossagokkal is parosulo - olyan foku ertelmi fogyatekossag, amikor mar a korlatozott onellatas is kizarhato. Ez azert eleg ritka. es valoszinuleg nem ok kerulnek a faluba.

Ami a racsokat illeti: ki tudja hany eve, melyik "hozzaerto" vezeto idejen kerultek oda. Evtizedeken keresztul ugyanis a videkre kirakott intezmenyekben alig dolgozott gyogypedagogus. Hogy miert jott letre evtizedekkel ezelott ez a rendszer, a problema szempontjabol most nem igazan erdekes. A lenyeg: ezt az allapotot a leheto leghatekonyabban - a mar emlitett nemzetkozi peldak es a mar meglevo hazai tapasztalatok alapjan - meg kell megszuntetni.

Ami a nehezen kezelheto embereket illeti: persze, vannak az ertelmileg akadalyozottak kozott eppugy, mint kozottunk. De azert lattam en mar az "egeszseges" Pista bacsi is Mari neni kozott megvivott sodrofa, seprunyel csatat...Az nyilvan nem rontja a szomszed telkenek erteket.

Osszegzesfelekeppen: biztos vagyok benne, hogy megfelelo szakmai gondoskodas mellett semmifele problemat nem jelentene a falutok szamara ez a haz, es persze a lakoi. Ha nehany ember meg a media lett volna ily "ugyes", akkor szerintem gond nelkul megtortent volna Nalatok is a beilleszkedes. Meg mindig letrejohet a megfelelo egyuttmukodes, de mar nehezebb lesz, tobb ido es fajdalom aran zajlik le a folyamat.

Előzmény: manh (139)