NViktor Creative Commons License 2003.04.29 0 0 2389
Típushiba miatt égtek ki a fővárosi buszok

A vezérigazgató szerint típushiba miatt égett ki két busz az elmúlt hónapokban a fővárosban. A Budapesti Közlekedési Vállalatnak 70 buszt kell sürgősen megjavíttatnia, mert kiderült, hogy a baleseteket egyebek mellett anyaghiba okozta.

Több probléma egybeesése miatt égett le a BKV két legmodernebb alacsonypadlós busza még a télen, legalábbis ezt állapította meg a nemrég befejeződött vizsgálat. A BKV vezérigazgatója szerint típushibáról van szó és ez a közlekedési társaságnak sokba, több mint hetven millió forintba kerülni.
A BKV statisztikája szerint az 1500 autóbusz közül 10-15-nek gyullad ki a motorja évente. Ezeket a kisebb tüzeket hamar eloltják, az utóbbi hónapokban viszont a legmodernebb típusból két busz is teljesen kiégett, mindkettő a Margitszigeten.

Anyaghiba miatt a csavar nem rögzítette a motornál lévő szigetelőanyagot, amely belógott a motortérbe és a rendkívül magas hő miatt meggyulladt. A tűz ezután átterjedt az egész buszra, a motor és az utastér között ugyanis nincs mindenhol tűzfal. A BKV-nak most hetven buszon kell kijavítani a hibákat.

"Fokozatosan cseréljük ki a szigetelést, egyszerre csak annyi buszt vonunk ki a forgalomból, amennyi nem látszik meg a minőségben" – mondta Aba Botond, a BKV vezérigazgatója.

A javítás buszonként egy millió, összesen hetven millió forintba kerül majd. Azt még nem lehet tudni, hogy a költségeket a BKV-nak egyedül kell állnia, vagy a buszokat gyártó Ikarus cég átvállalja-e annak egy részét.