Törpemalacka Creative Commons License 2003.04.16 0 0 4384
Utánanéztem egy kicsit a Hvdm által ajánlott kálmosgyökérnek. Ezt találtam, elég érdekes:

Kálmos (Acorus calamus)

Ez a vízinövény többnyire állóvizek partjain, mocsarakban és árkokban fordul elő. Gyökértörzséből, amely a part menti iszapban vízszintesen kúszik, számtalan kardalakú levél ered, amelyek 1 méter hosszúak. A szár közepén egyetlen kúpalakú, zöldesbarna torzsavirágzat ül. A gyökértörzs hüvelykujj vastagságú, 1 méterre is megnő és friss állapotában fűszeresen keserű íze van. Kora tavasszal vagy késő ősszel szedik.
Erősítő hatása miatt a kálmosgyökér gyomor- és bélfelfúvódás, hasi fájdalom esetén használható, de segít mirigy-megbetegedések és köszvény ellen is. A gyökér nagy mértékben elősegíti a nehezen emésztő gyomor és bél nyáktalanítását. Anyagcsere- és bélrenyheség esetén éppúgy ajánlható, mint sápadtság és vízkór esetén.
A rendkívül sovány emberek, akik nem a megfelelő táplálék hiánya miatt veszítettek a súlyukból, kálmosgyökér teát igyanak, és időnként vegyenek teljes fürdőt, amibe kálmost tesznek. A kálmosgyökér megszünteti az étvágytalanságot, hatásos vesekárosodásnál is, és megfelelő szer az egész test megtisztításához. Teája alkalmas még a gyerekek lisztérzékenységének gyógyítására is, ez a betegség az utóbbi időben egyre gyakrabban lép föl. A szárított gyökér, ha lassan rágjuk szét, segít a dohányosoknak leszokni a dohányzásról. A gyengénlátók látása javul, ha kálmosgyökér frissen facsart levével többször bekenjük a szemhéjat. Néhány percig tartsuk rajta, majd hideg vízzel mossuk le.

Teakészítés:
a kálmosgyökértea hideg vizes áztatással készül. Egy csapott kávéskanál kálmosgyökeret 1/4 liter vízben éjszakára beáztatunk. Másnap kicsit felmelegítjük és leszűrjük. Felhasználás előtt forró vizes ételmelegítőben felmelegítjük.

Friss lé:
gondosan megtisztítjuk a frissen szedett kálmosgyökeret és azon nedvesen kifacsarjuk a levét gyümölcs-centrifugával.

Teljes fürdő:
kb. 200 gramm kálmosgyökeret éjszakára hidegen beáztatunk 5 liter vízbe. Másnap felforraljuk, állni hagyjuk és hozzáadjuk a fürdővízhez.

Fagydaganatokon vagy egyéb fagyásokon:
segíteni lehet meleg kálmosfürdővel. A gyökeret egy éjszakára hideg vízben áztatjuk, másnap az ázalékot felforraljuk. Öt percig állni hagyjuk. Majd a beteg testrészt húsz percig fürdetjük a némileg már lehűlt, nem túl meleg főzetben. Négyszer is felmelegíthetjük és használhatjuk.