JFEry Creative Commons License 2003.01.08 0 0 319
Emiatt, a szar miatt, alig aludtam egész éjjel. Eleinte a könyvet forgattam, de nem találtam idevágó választ! (Nem jól forgattam!) Aztán magamat az ágyban, és magamon belül az agyamat!

Valószínűleg megint ott a válasz, amit eddig sem (de tényleg) értettem, hogy hol van itt a fluxus változása?
Szegény, általam meggyötört Silan, már többször is próbálta belém gyömöszölni a dolgot, de most sem látom az időpillanatonkénti fluxusváltozást. Ami a mostani, tekercses változatban természetes(?), korongos modellben sem látom, pedig az működik!

Akárhogy nézem, itt a tekercses változatban, jelen van a vezető az elmozduló mágneses térben. A féltekercs-árnyékolással fel van oldva a "szembe folyó" áramokból adódó probléma, de mégsem müxik!

A képlet szerint a mágneses térben elforduló szakasza a vezető az elfordulás sebességétől, irányától, a szakasz hosszától, és az azon megjelenő indukciótól függő feszültséget ad. Ebből következik, hogyha több párhuzamos szakaszt viszek be megfelelően elhelyezett tekercsként, abban, ha az indukciót az ellenkező irányba futószálakban megszüntetem, a fennmaradó irányokban az indukció annyiszoros feszt hoz létre, mint amennyi a szálak, menetek száma az eredeti egy helyett. Ráadásul itt a sorba kötés gond nélkül létre jön.
Hibás lehet még ott is a gondolkodásom, hogy a képlet nem a működést modellezi, hanem a keletkezett feszültség kiszámítását teszi lehetővé, ami is nem egytészta!

Előzmény: JFEry (317)