éghajlatváltozás Creative Commons License 2002.12.18 0 0 103
http://www.nol.hu/Default.asp?DocCollID=86979&DocID=81422#81422

Rekordhoz közeli átlaghőmérséklet idén is

NOL • 2002. december 17. 21:19

A Meteorológiai Világszervezet jelentése szerint a globális felmelegedés drámai tempóban folytatódik, amit elsősorban az emberiség maga idézett elő.

A globális felmelegedés feltartóztathatatlanul folytatódik, és a földfelszín feletti egész évre kivetített átlagos hőmérséklet az idén várhatóan 14,5 fok lesz, ami a második legmagasabb érték azóta, hogy száznegyven évvel ezelőtt a meteorológusok jegyezni kezdték ezt az adatot - állapította meg a Meteorológiai Világszervezetnek a felmelegedéssel kapcsolatban kedden Genfben nyilvánosságra hozott jelentése.

A földfelszín feletti idei átlagos hőmérséklet magasabb a tavalyinál, és alig valamivel marad el az 1998-ban mért 14,57 fokos eddigi rekordtól. Az eddig mért tíz legmagasabb érték mindegyikét az 1987 óta eltelt időszakban jegyezték fel – állapítja meg a Meteorológiai Világszervezet jelentése.

A hőmérséklet növekedését elsősorban az emberiség maga idézte elő – hangsúlyozta a jelentés nyilvánosságra hozatala kapcsán tartott keddi sajtóértekezletén Ken Davidson, a Meteorológiai Világszervezet keretében a klimatikus változásokat elemző ENSZ kormányközi program igazgatója. A növekedés példátlan, hisz a századforduló óta a földfelszíni átlaghőmérsékletek 0,6 fokkal emelkedtek – tette hozzá.

Az elkövetkező évszázadban a növekedés üteme elérheti a jelenleginek az ötszörösét is - vélekedett Ken Davidson.

Bár a programigazgató nem kívánt kitérni a folytatódó felmelegedés drámai következményeire, az ENSZ-testület jelentése utal olyan éghajlati jelenségekre, mint a világtengerek vízszintjének a gleccserek olvadása nyomán történő megemelkedése, illetve a csendes-óceáni uralkodó szelek és áramlatok időnkénti megváltozása következtében kialakuló rendkívüli időjárási jelenség, az El Nino gyakoribbá válása.

– Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a rendkívüli időjárási jelenségeket a felmelegedés okozza. Csupán annyit tudunk, hogy napjainkban gyakoriak, és évről évre gyakoribbak a rendkívüli jelenségek – mondta Davidson.

Csak az idei év eseményei közül említésre érdemes az április-májusi negyvenkilenc Celsius-fokos indiai forróság, és a júliusi aszály, miközben alig néhány héttel később Európában Franciaországot, Németországot, Oroszországot, Csehországot, Ausztriát, Romániát, Szlovákiát igen heves esőzések és áradások sújtották.

Svédországban viszont 1860 óta a legmelegebb nyarat jegyezték fel az idén. Az atlanti-óceáni hurrikánszezonban pedig ebben az évben igen kevés, mindössze négy trópusi vihar alakult ki.