Kierrekiarra Creative Commons License 2002.10.28 0 0 27
Szegéy kérdező, alaposan félre vagy itten vezetve.

Majtee próbálom majd úgy megfogalmazni, hogy lehetőség szerint ne bántsalak meg, de sok pontatlan dolgot adsz elő olyan meggyőződéssel, mintha biztosan tudnád. És ezen keresztül szeretném láttatni, hogy miért veszélyes, hogy (egyik komoly hiányossága a magyar oktatásnak) nincs egy olyan állampolgári ismereteket adó tantárgy, ahol kiderülnének a jogalkotásnak, meg jogérvényesítésnek azok az alapvető vonulatai, amikkel ilyen kérdések nélkül le lehet élni egy életet. (Persze nem érdeke ez az államnak, mert a tudatlanságunk az ő dolgukat egyszerűbbé teszi...)
Szóval rendben, hogy sok kémfilmet néztél, de ha én belátok a gyár udvarára, ott jogilag nincs titok. A zárt technológiás üzemek nem megközelíthetőek kellenek, hogy legyenek. Mert (100szor elhangzott) közterületről azt fényképezek, amit akarok. Más dolog, hogy ha biztonsági őrt fényképezel, jó eséllyel számíthatsz arra, hogy elver, aminek oka nem feltétlenül abban keresendő, hogy mik a jogaid, inkább az ő személyiségükben (tisztelet a kivételnek, ami egyre több van köztük), meg abban, hogy ő is annyira ismeri a jogaidat, mint te, és ő is ugyanolyan határozottsággal áll a tévhitei mögé, csak nem ugyanakkora bicepsszel.
Fenntartom továbbá, hogy ismeretlen embert (meg vezető sofőrt :)) a megkérdezése nélkül fényképezni NEM ETIKUS, ami pedig az én szivemben is felkelti az indulatokat.
A vásárok, meg koncertek azért számítanak más kategóriába, mert teszem azt a Hajógyári sziget adott része, az a HSZ-Vagyonkezelő Részvénytársaság tulajdonát képezi, ami felett ő az összes jogát gyakorolja, tehát megmondhatja neked, hogy ott szabad-e fényképezni. Merthogy az NEM KÖZTERÜLET! És azzal, hogy te megvetted a jegyet, és beléptél a rendezvény területére, ráutaló magatartással elfogadtad annak a szerződésnek a feltételeit, amit elolvashatsz a jegy hátulján. Szerintem a biztos megoldás lehetőség szerint előtte kérdezni minden esetben, ezeket a kétségeket elkerülendő.
És a téma (ezzel a szófosással aztán meg már végképp) túl van tárgyalva.