Gombócartúrné Creative Commons License 2002.08.23 0 0 32
Jó reggelt

Én Krisztusra, Jézusra nem esküszöm semmit.

Egyébként pedig, megtaláltam az úttörőkönyvem, tessék, lássék a tartalma.

A MAGYAR ÚTTÖRŐK SZÖVETSÉGE ALAPSZABÁLYA

Mozgalmunk, a Magyar Úttörők szövetsége a magyar társadalom gyermekszervezete. Az úttörő név azt jelenti, hogy a Magyar Úttörők Szövetsége tagjai hirdetői és előmozdítói a haladásnak, vállalkoznak járatlan utak bejárására.
Örökösei vagyunk az 1919-es első magyarországi úttörőcsapatoknak, elődünknek tekintjük a gyermekbarát-mozgalmat, s a felszabadult Magyarország csákányos jelvényes ifjú úttörőit. Ápoljuk a szabadságküzdelmek hőseinek, a tudomány, a kultúra és a sport nagyjainak emlékét, erősítjük a világ gyermekeinek barátságát, s felelős, békés és vidám gyermekkort akarunk!
Célunk az, hogy közösségeink érdekes, sokszínű életet éljenek, amelyben szívesen vannak együtt gyerekek, fiatalok és felnőttek. Hozzá akarunk járulni környezetünk és hazánk szocialista fejlődéséhez. Olyan úttörőéletet akarunk, amelyben barátokat találunk, életre szóló élményeket szerzünk, s megmutatjuk: mire vagyunk képesek!
Sorainkba hívunk minden gyereket, fiatalt és felnőttet, aki önként vállalja a tagsággal járó kötelezettségeket, élni kíván jogaival, ismeri és tiszteletben tartja alapszabályunkat, életkorának és felkészültségének megfelelő úttörőmozgalmi tevékenységet folytat kisdobosként, úttörőként, ifiként vagy úttörővezetőként. Számítunk azokra, akik szövetségünk pártolójaként segítenek céljaink valóra váltásában.
Szövetségünk tagjai maguk dönthetik el, hogy mely őrsben, rajban vagy más úttörőközösségben kívánnak tevékenykedni. Közösségeink megválaszthatják vezetőiket, döntenek programjukról, értékelik önmaguk és tagjaik munkáját, ápolják kapcsolataikat és kialakítják jelképeiket.
Az úttörőközösségek úttörőcsapatokba tömörülnek, az úttörőcsapatokat választott úttörőelnökségek irányítják.
Munkánkat a családokkal és az általános iskolákkal közösen végezzük. Együttműködünk a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetséggel, a társadalmi szervezetekkel, mozgalmakkal és különböző intézményekkel. A CIMEA tagszervezeteként kapcsolatot tartunk a világ haladó nemzeti és nemzetközi gyermek- és ifjúsági szervezeteivel, mozgalmaival.
Összetartozásunk jelképe nyakkendőnk; a kisdobosok kék nyakkendője a békevágyat, az úttörők, az ifik és az úttörővezetők vörös nyakkendője a társadalmi haladást, a forradalmat jelképezi. Szövetségünk jelvénye háromszögletű nemzeti színű zászló, rajta háromágú tábortűz, rúdján jelszavunk: Előre! Jelmondatunk: A békéért, a hazáért előre – rendületlenül!
Szövetségünk tagjai vállalják, hogy tetteiket, magatartásukat céljainknak és az úttörőélet törvényének megfelelően alakítják:

A kisdobosok 6 pontja

1. Szeretem hazámat és békében akarok élni.
2. Örömet szerzek családomnak és közösségemnek.
3. Szorgalmasan tanulok.
4. Segítem és tisztelem társaimat és az idősebbeket.
5. Őrzöm egészségemet és védem a természetet.
6. Úgy élek, hogy úttörő lehessek.

Az úttörők 12 pontja

1. Szeretem hazámat, a népek barátságát, a békét szolgálom.
2. Cselekvően járulok hozzá úttörőközösségem feljődéséhez.
3. Osztozom családom örömében, gondjában, részt veszek munkájában.
4. Képességeim szerint szorgalmasan tanulok, dolgozom, és tisztelem mások munkáját.
5. Önmagam és a világ megismerésére, jobbítására törekszem.
6. Kiállok a magam és mások igazáért.
7. Segítem, tisztelem a kisebbeket és az idősebbeket.
8. Megbízható, hűséges barát akarok lenni.
9. Védem a természetet, óvom környezetemet.
10. Egészségesen élek, edzem testemet.
11. Őrzöm a társadalom tulajdonát, gyarapítom értékeit.
12. Úgy élek, hogy szocialista társadalmunk hasznos tagja legyek.

A könyv szerint a tagdíj a 87/88-as, valamint a 88/89-es tanévben 20 forint volt. Később nincs benne bélyeg. Namármost vagy nem kellett már akkor fizetni, vagy engem rúgtak ki a tudtom nélkül :)

Előzmény: dejo (24)