erbe Creative Commons License 2002.08.14 0 0 70
Korábbi években kialakult egy érdekes elméletem, amit lehet, hogy éppen az bizonyít, hogy mostanra megszünőnek látszik a jelenség.
Még a rendszerváltozás előtt sok éven keresztül rendszeresen megfigyelhető volt egy jelenség, lehet hogy nem túl nagy területen, de Nyugat-MO-n biztosan.
Tavasztól őszig, hétfőtől péntekig viszonylag egyenletesen szép volt az idő, péntek délután már felélénkült a szél, szombat-vasárnap már rossz volt az idő. Egy idő után feltűnő volt a rendszeresség, és mivel nálunk az északnyugati az uralkodó széljárás, elkezdtem gondolkozni, mi az, ami megakadályozhatja a szelet megszokott útjában.
Nyugat-Európában az energiatermelő berendezések munkaidőben (hétfő-péntek) fokozott terheléssel üzemeltek. Ez nagy területeken több felszálló meleg légáramlatot keltett, ami megzavarta a megszokott széljárást. A pénteki leállást követően ez azonnal helyreállt, majd a hétfői indulás újra felborította. Érdekes módon a 90-es évek kezdete óta ez egyre ritkábban volt megfigyelhető, míg végül mára majdnem teljesen megszűnt (a "majdnem" már a statisztikai valószínűség tartományába tartozik).
Ez utóbbit éppen a világgazdaságban bekövetkezett változásokkal próbálom magyarázni. Energiatakarékos technológiák, üzemek költöztetése (MO, Ukrajna, Kína, stb.), megújuló energiaforrások terjedése (szélerőművek, biomassza).
Én ugyan csak műkedvelő vagyok, de várom a szakértők véleményét is.
Okozhatta-e ezt a jelenséget a Nyugat hőtermelése, vagy túl kevés volt ehhez, esetleg most sem kevesebb a hőkibocsátás? Az adatok biztos megtalálhatók az Interneten, de könnyebben megtalálja, aki tudja, hol keresse.