éghajlatváltozás Creative Commons License 2002.06.24 0 0 55
A klímaváltozás járványokat eredményezhet
2002. június 21. péntek 15:56

A felmelegedés miatt számítanunk kell arra, hogy a világ élőlényeit - a növényeket és az állatokat egyaránt - gyakrabban sújtják majd megbetegedések és járványok, állítja egy amerikai kutatócsoport, ugyanakkor mások szerint nincs elegendő bizonyíték a birtokukban ezen állítás alátámasztásához.
A Cornell Egyetemen dolgozó Drew Harvell által vezetett csoport két éve kutatja a klímával összefüggésbe hozható betegségeket. Harvell elmondása szerint meglepően sokféle kórokozó terjedését befolyásolja a klímaváltozás - a vírusokat, a baktériumokat, a gombákat és a parazitákat, s ezzel egyidejűleg sok gazdaszervezet ellenálló képességére is hatással van, például a korallokra, az osztrigákra, a növényekre és a madarakra. Az egyik társkutató, Richard Ostfeld - aki egy állatokkal foglalkozó ökológus - azt is hozzátette, hogy ez a kérdés nemcsak a korallzátonyok pusztulását vagy a malária tejedését tanulmányozó szakembereket érinti, mivel hasonló növekedés fedezhető fel a betegségek előfordulásában is. - "Nem akarunk rémeket látni, de aggódunk."
Néhány szakértőt nem győzött meg a tanulmány. Simon Hay, az Oxford Egyetem járvány szakértője elismeri, hogy a betegségek és azok hordozói érzékenyek a klímára, és a klíma változik. Azzal azonban nem ért egyet, hogy a klíma kedvezőtlen irányban befolyásolja a megbetegedések előfordulását, mivel erre még nincs elegendő bizonyítékunk.
Az amerikai kutatócsoport több olyan lehetőséget is talált arra, hogy a felmelegedés miként fokozhatja a betegségek terjedését.Például a melegebb teleken nem pusztulnak el a kórokozók és a hordozóik, illetve olyan területeken is megjelenhetnek, ahol korábban túl hideg volt.
A kutatók olyan emberi betegségeket is megvizsgáltak, amelyek terjedése köztudottan a meleggel hozható összefüggésbe. Ilyen például a malária, a Lyme-kór és a sárgaláz. Bár való igaz, hogy a felmelegedés hatására a hidegebb éghajlatokon is elterjedhetnek ezek a betegségek, a kutatók szerint ez az összefüggés vitatható, mivel számtalan egyéb tényező, például a megelőzési programok hiánya vagy a rossz életszínvonal is szerepet játszik a terjedésükben.
A nem emberi betegségek vizsgálatát azonban nem befolyásolják ilyen tényezők, így könnyebben felismerhetők az összefüggések, mondta Ostfeld. A csoport a lepkéknél, a tölgyfáknál, az osztigáknál, a búzánál és az oroszlánoknál is talált bizonyítékot a felmelegedés okozta megbetegedésekre.
(New Scientist - stop!)

http://www.stop.hu/jovonezo/index.tdp?f=30833&usr_stop=f2ac2f96223522243c818852c91eafba