éghajlatváltozás Creative Commons License 2002.06.20 0 0 50
http://www.origo.hu/tudomany/fold/20020618felmelegedes.html

Felmelegedés Alaszkában: süllyedő házak, költöző lakosság

Alaszka távoli vidékein a felmelegedés következtében felolvadó jég miatt a települések lakóinak el kell hagyniuk szülőföldjüket.
A Bering-szorosban lévő Shishmarefben a hőmérsékleti változások nagy mennyiségű jeget olvasztottak fel, ami veszélyezteti a települést. Környezetvédelmi szakemberek szerint a helyi téli középhőmérséklet 10 fokkal, a nyári 5 fokkal emelkedett 1970 óta. A The Times újság értesülései szerint a jéggel borított sziget lakói jövő hónapban szavaznak arról, hogy elhagyják-e a szigetet, ami egyre kisebb lesz az óceán térhódítása miatt.
Helyi lakosok úgy nyilatkoztak, hogy valószínűleg mindnyájan arra szavaznak, hogy magasabb vidékre költözzenek, mivel alig maradt már föld a lábuk alatt. Az USA környezetvédelmi ügynökségének felmérései szerint a Shishmaref körüli, tengerben úszó jégtömbök tömege 14%-kal csökkent 1978 óta, az 1960-as évek közepétől számítva pedig 40%-kal. Az olvadó jég hullámzást kelt, ami erodálja az eddig egész évben fagyott állapotban lévő talajt.
A házakat eddig is hidraulikus emelőkkel kellett aládúcolniuk, hogy az alapjuk ne süllyedjen a felolvadó altalajba, ami a házak építésekor fagyott állapotban volt. A jégtömbök olvadása veszélyezteti a Transz-Alaszka olajvezetéket is, mert repedéseket és olajszivárgást idézhet elő sodródó, felszabaduló jég.