Törölt nick Creative Commons License 2002.05.31 0 0 130
Szerbusz Silan!

"Mar megbeszeltuk parszor, hogy ebben az esetben a leszedo vezetekek forognak a magneses terben! Azokban indukalodik a feszultseg"

És az áramkőr állórészének a mágneses térre- annak energiáját figyelembe véve- kivetíthető hossza mindíg azonos a mágnesek közt lévő korong éppen működő hosszával!

Igen, és el is fogadom, és tudom is , és a képletből is ez következik mivel a vezeték által idő alatt "súrolt" terület, "körcikk" függvénye a feszültség, és a kisérleteim is ezt igazolták!

"Nem a vezetoben szamoljuk az erovonalakat"

Igen, nem a vezetőben kell számolni mint ahogy már magyaráztad, mert az lehet akár kiterjedés nélküli elemiszál is! A vezető mágneses térben elmozdulást végző hosszától függ az áram erőssége, ha az egyébb feltételek adottak! (105)Ha egy vezető keretet a "homogén" mágnesek térben mozgatunk, a következő elrendezések lehetnek:
1, a keret az egyik mágnest veszi körül, mint a 105-ben. Az ott leírtak miatt a vezető keretben a két ellentétes oldalán, mindíg azonos térirányban tehát egymást akadályozó áram folyna, ezért az eredőjük nulla, ezért nem tapasztalunk áramot! Ez így tiszta!
*De itt ugye a vezető keret által határolt sik merőleges a mágnesek erőterére! Tehát a felülete nulla! Emiatt sem működhetne! Itt nincs mire értelmezni a fluxust!*

A két* közti rész akkor nem igaz ha itt is figyelembe vesszük a mozgás közben "lesúrolt" felületet, de ez esetben sem működik mert az erővonalak iránya miatt vezető keretben a két ellentétes oldalán, mindíg azonos térirányban tehát egymást akadályozó áram folyna...
Ezt a kiegyenlítettséget kell megbontania a koronhoz képest álló leszedőnek!

2, Ha a vezető keret fekszik, az az a keret minden oldala a két mánesek közti térben mozog, Innentől a fentiekkel azonos okok miatt nem tapasztalhatunk áramot! Bár itt lehet az álló keretre értelmezni a felületet!
Ezért nincs a korongban örvény áram!

Na látod értem én!

JFEry

Előzmény: Silan (129)