éghajlatváltozás Creative Commons License 2002.05.15 0 0 44
Egy héten belül a második. Hm...

http://www.mn.mno.hu/index.mno?cikk=77305&rvt=8

Újabb jéghegy szabadult el

Egyes kutatók szerint a hatalmas tömb a globális felmelegedés miatt vált le az Antarktiszról

Az elmúlt egy hét alatt két hatalmas jégtábla vált le az Antarktiszról. A jelenség egyes szakértők szerint normálisnak tekinthető, míg mások a globális felmelegedést okolják a történtekért.
Újabb hatalmas (C 19-nek elnevezett) jéghegy vált le az antarktiszi jégtömeg Ross-talapzatáról. A Wisconsini Egyetem (UW) közreműködésével működtetett antarktiszi meteorológiai kutatóközpont (AMRC) munkatársai pénteken készült műholdfelvételek nyomán állapították meg, hogy a mostani jégtömb több mint kétszáz kilométer hosszú és közel kétszer akkora, mint az egy héttel korábban leszakadt, 76 kilométer hosszú, átlagosan 7,4 kilométer széles C18 nevű jéghegy.
A tömb leválása nem lepte meg az AMRC szakembereit. Charles Stearns, az intézet vezető kutatója szerint az antarktiszi kontinentális talapzatról a vékonyabb jég időről időre a vastagabb rétegekbe csúszik, amely a tömbök letöredezését okozza. A most leszakadt darab a leválás előtt harminc évig volt mozgásban - tette hozzá, az UW hetilapjaként megjelenő Wisconsin Weeknek nyilatkozva.
Számos klimatológus szerint világszerte a globális felmelegedés okolható azért, hogy az utóbbi években egyre gyakrabban válnak le jégtömbök az Antarktiszról. Ha ez a tézis a helytálló, akkor a déli kontinenset borító jég olvadása nyomán megváltozhatnak a tengeri áramlatok és a globális éghajlat is, azzal együtt, hogy az antarktiszi jégből kiolvadó víz jelentősen megemelheti az óceánok és tengerek vízszintjét. Mindemellett, ha a globális hőmérséklet-emelkedés folytatódik, akkor az antarktiszi jég törékennyé válhat, ezért a jövőben újabb jégtömbök leszakadására kell számítani.
A felfedezések híre alig egy hónappal azután érkezett, hogy az Antarktiszról egy országnyi jégdarab vált le. Amint arról beszámoltunk, az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont (NSIDC) március végén jelentette, hogy a Larsen B-22-nek nevezett, a Csendes-óceántól délre eső Amundsen-tengeren januárban elszabadult és sok ezer darabra tört jégtömb már az Atlanti-óceán déli részén, a Weddel-tengeren sodródik. Az eredetileg 64 kilométer széles és 85 kilométer hosszú, ám az olvadás miatt folyamatosan csökkenő méretű monstrum leszakadása pillanatában 5538 négyzetkilométer területet borított be, vagyis kilencszer volt nagyobb Szingapúrnál.

Előzmény: pert1 (42)