éghajlatváltozás Creative Commons License 2002.05.11 0 0 41
Újabb jéghegy vált le az antartktiszról:

http://korridor.hu/cikk.php?cikk=100000031237

Ahogy márciusban is, újabb hatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról - jelentették amerikai kutatók

Hatalmas jégzátony vált le ismét az Antarktiszról. A tengerbe sodródó óriási - 500 négyzetkilométeres - kiterjedésű jégtömb leválását tegnap késő este jelentették be amerikai tudósok. A kutatók a bejelentéssel egyidőben hangsúlyozták, hogy a jelenség a globális felmelegedés felgyorsulására utal.
Ráadásul ma már nem lehet egyedi jelenségről beszélni. Márciusban már levált az Antarktiszról a Larsen jégzátony, amely szintén óriási kiterjedésű jégtömb.
A Ross jégzátonyról levált hatalmas jégtömbre (kb. New York City nagyságával megegyező méretű) egy állami sarkköri megfigyeléseket végző kutatóintézetben lettek figyelmesek, amikor május 5-ei katonai műholdfelvételeket vizsgáltak - egészen más céllal. A felvételeken a jégtömb már elsodródott a zátonytól, ezért valószínűleg már egy-két hete elszakadhatott le arról.
A tudósok úgy vélik, hogy a márciusi és a
most bekövetkezett hatalmas jéghegy leszakadás egyaránt a globális felmelegedés hírnökei. A jégsapkák megolvadása az üvegházhatású gázok kibocsátásának eredménye, amelyek a globális felmelegedést okozzák.
A tudósok egyetértenek abban, hogy a gleccserek elsőként jelzik a hőmérséklet emelkedését. Így az antarktiszi jégpáncél töredezése intő jel arra, hogy az eddigi gyakorlattal a légszennyezés terén szakítanunk kell, ha az óceánszint emelkedését el akarjuk kerülni.
(Reuters)